Pénz- és tőkepiac

Ausztria: Tilos az adócsalókat előre figyelmeztetni

Az osztrák bankoknak a jövőben tilos lesz az érintett (külföldi) ügyfeleiket arról tájékoztatni, hogy valamely külföldi hatóság irántuk érdeklődik - jelentette az ORF osztrák tévé, valamint a Die Presse és a Der Standard című bécsi lap. Olyan feltételezett adócsalókról van szó, akik folyószámlát nyitottak osztrák bankoknál.

Auszriát annak idején az OECD szólitotta fel arra, hogy az erre vonatkozó hatályos törvényt "hozza rendbe".  Ugyanis az a szemrehányás hangzott el a bankokkal szemben, hogy késleltették a feltételezett adócsalókra vonatkozó nyomozásokat. A vonatkozó törvény módosítása szerint a bankokhoz érkező hatósági tájékoztatási kérést és az ehhez kapcsolódó valamennyi tényt és eseményt titokban kell tartani az ügyfelekkel és harmadik személyekkel szemben.

A módosítást a kormány már jóváhagyta és május végén a parlamenten is átmegy, s az új szabályozás megjelenik majd a hivatalos közlönyben. Sonja Steissl, az osztrák pénzügyminisztérium államtitkára szerint mivel a külföldről az osztrák bankokhoz érkező hivatalos segélykérelemről nem kell tájékoztatást adni az érintett folyószámla-tulajdonosoknak, megakadályozható lesz, hogy időt rabló formalitások miatt pénzeket lehessen gyorsan külföldre passzolni. "Még időben történő eltitkolásra többé nem lesz lehetőség" - tette hozzá.

ügyfél Bank osztrák bank
Kapcsolódó cikkek