Pénz- és tőkepiac

Csányi ellenséges állami lépésekről beszélt

A magyar gazdaság csak aktív és egészséges bankszektorral képes nőni - vélte a Figyelőnek adott interjújában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki mind a banknál, mind a Mol-nál, mind az MLSZ élén folytatni kívánja munkáját. Amíg a verseny nem torzul, addig az elnököt nem zavarja a takarékszövetkezeti szektor állami támogatása, és Spéder Zoltánnal, valamint Lantos Csabával jónak érzi a viszonyát. Az OTP nem kádertemető, Simicska Lajostól, Szász Károlyon át, Kocsis Istvánig mindenki megszolgálta a banktól kapott fizetését - mondta Csányi Sándor az interjúban.

"Remélem, hogy a következő négy év kevesebb konfliktust hoz, ha ugyanis visszatekintünk az elmúlt négy évre, a kormány mozgástere sokkal korlátozottabb volt, mint most. 2010-ben az ragaszkodott az irreális költségvetési hiánycélok tartásához, valamint alapvető fontosságú volt a túlzott deficit eljárás alól való kikerülés is" – mondta a Figyelőnek Csányi Sándor. Rövid távon ez csak a bevételek drasztikus növelésével volt lehetséges, így azt gondolom, a szektorális adók bevezetése ezeket a célokat szolgálták, és nem az érintett ágazatokban működő vállalatok büntetését. A lakossági devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos döntést azonban elhibázottnak tartom, mert rendkívül sokba került a bankszektornak, én nem azokon segített, akik rászorultak, vélekedett a bankvezér.

Hozzátette, az ország elérte a középtávon fenntartható 3 százalék alatti deficitet, kikerültünk a túlzott deficit eljárásból, a fundamentumok jók, most az az elsődleges, hogy nőjön a gazdaság. Csányi szerint ehhez pedig bankszektor is kell. "Lehet szeretni, vagy nem szeretni a bankokat, de egyetlen gazdaságban sem képzelhető el növekedés, aktív és bővülő bankszektor nélkül. Más kérdés, hogy a devizahitelesek kérdése még nincs megoldva, még jöhetnek intézkedések. Abban bízom, hogy az állam, a bankok és az ügyfelek egyaránt kiveszik a részüket a teherviselésből" – mondta. A magyar bankszektor is szeretne túl lenni ezen a problémán, nekünk sem jó, hogy mindig a fejünk felett lebeg egyfajta fenyegetettség. Az árfolyamgát hatékony és hasznos eszköz, remélem nagyobb szerepet kap a helyzet rendezésében – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a másik tőzsdén jegyzett bank, az FHB viszont jobb helyzetbe került az OTP-nél, hiszen az állam nem titkoltan segítette az egyre jobban körvonalazódó ellen-OTP-s világ kiépülését úgy reagált: "az ügyfelek okosak, majd eldöntik, hogy kit választanak. Lehet őket terelgetni ide, vagy oda, de ott fognak kikötni, ahol jó szolgáltatást kapnak". Hangsúlyozta, hogy jelentős forrás áll az FHB - Magyar Posta - Díjbeszedő csoport rendelkezésére.

Annak kapcsán, hogy az állam terelgetni próbálja az ügyfeleket, kiemelte: "ha az állam próbál a piaci folyamatokba beavatkozni és ügyfélcsoportokat ide-oda mozgatni, az azt jelenti, hogy nem-piaci kockázatok jelennek meg. Ezt ellenséges lépésnek tekinteném, de még ebben az esetben sem tartok attól, hogy az OTP helyzete megrendülne".

OTP Bank Csányi
Kapcsolódó cikkek