Pénz- és tőkepiac

Ha nem vigyáznak, bedőlési hullám jöhet a bankrendszerben

A globális bankrendszer könyv szerinti értékének rátája 2007-ig magas volt, a válságban viszont lezuhant - mondta a Portfolio hitelezési konferenciáján Dietz Miklós, a McKinsey partnere. Mostanra kezdtek bízni abban, hogy képes lesz a bankszektor értéket teremteni, 1,2 százalékon áll a részvényárfolyam/könyv szerinti érték aránya, ez a válság előtt 2,5 százalék fölött volt. A bankok felénél ez a mutató még mindig 1 alatt áll, vagyis a piac arra számít, ezek a bankok nem értéket teremtenek, hanem értéket rombolnak majd a jövőben a részvényesek számára.

Az átlagos tőkeköltség még mindig alacsony, 9,4 százalékos, ez főleg a nyugat-európai bankszektornak köszönhető, ami lehúzza az átlagot.
A bankrendszer gyorsan növő időszaka nem fog eljönni – mondja a szakember. Jelentős trendtörés is bekövetkezett. Korábban a feltörekvő országok bankjai jónak számítottak, most viszont az árfolyam/könyv szerinti érték aránya a fejlett és a feltörekvő országokban kiegyenlítődött.
A bankrendszert egyre többen támadják. Az üzletet persze nem tudják lenyúlni, de a jó részeket megpróbálják, az informatikai rendszert például támadják – figyelmeztet Dietz. Ez komoly kihívás a szektor számára, maguk a bankok is az egyik legnagyobb veszélynek tartják ezt. A levegőben van óriási bedőlési hullám az ilyen támadások miatt, a bankok jól teszik, hogy óriási erőfeszítéseket tesznek a biztonság megteremtése érdekében.

Az innovációk terén is komoly fejlődés várható. Személyre szabott kiszolgálás jöhet a hiteltermékek terén, másodpercek alatt elbírálhatják a hiteleket, és mindenki személyre szabott kondíciókat kaphat. Az okostelefonokat is jobban kihasználhatják, az ügyfelek üzeneteket kaphatnak, ha például egy plázában vásárolnak, hogy olcsó hitelt kaphatnak, és ez is személyre szabott lesz, egy magas jövedelmű fiatal lánynak például Jimmy Choo cipőt, egy közepes jövedelmű férfinak akciós iPhone-t ajánlhatnak. Magyarországon a hitelezési piac lehet, hogy jobb lesz, mint az elmúlt években, de könnyű nem lesz – mondja Diezt. Innovációkra itt is szükség lesz.

bedőlés Bank
Kapcsolódó cikkek