Pénz- és tőkepiac

Ők a világ legjobban kereső labdarúgói, Ronaldótól Suarezig

Cristiano Ronaldo a legtöbbet kereső labdarúgó a világon, az elmúlt egy évben 73 millió dolláros jövedelme volt – áll a Forbes felmérésében. A portugál klasszist Messi és Ibrahimovic követi.

A szponzorok közül az Adidasnak, amely a 2014-es brazíliai labdarúgó-vb egyik hivatalos támogatója, a 20 legjobban kereső játékosból 12-vel van szerződése. Ez mintegy évi 40 millió dollárba kerül a cégnek. A top 20-ba a Manchester City és a Bayern München három-három játékost is adott.

Sok éven keresztül David Beckham volt a legjobban kereső labdarúgó a világon, visszavonulása után Cristiano Ronaldo szerzi a legtöbb bevételt fizetése és reklámszerződései alapján. Az amerikai Forbes magazin szerint (az átigazolásokból származó jövedelmeket nem vették figyelembe) a Ronaldo a legutóbbi egy évben összesen 73 millió dollárt keresett. A fizetése ebből 49 millió dollár volt, míg a különböző reklámszerződéseiből és egyéb bevételeiből 24 millió dolláros jövedelem származott. A Real Madrid játékosának a legfőbb szponzorai a Nike, a Samsung, a Tag Heuer, a Fly Emirates és a Herbalife.

A portugál klasszis a királyi klubbal ötéves szerződést kötött 206 millió dollár értékben. Fő szponzorain kívül saját márkás fehérnemű márkája is van CR7 néven. A Tag Heuerrel és a Nike-kal kötött hosszútávú szerződése révén nemcsak a futballban, hanem az összes sportolót tekintve is az egyik legmagasabb keresettel bíró atléta a világon. Nála többet csak a golfozó Tiger Woods (78,1 millió dollárral) kereshetett az elmúlt évben. Ronaldót a teniszező Roger Federer követi 71,5 millió dollárral.

A második legjobban kereső labdarúgó az argentin Lionel Messi. A Barcelona labdarúgója az elmúlt évben 65 millió dollárt keresett. Ebből a fizetése révén 42 millió dollárhoz jutott, míg egyéb bevételei 23 millió dollárra rúgtak. Tavaly az Adidasszal, lés a Turkish Airlines-szal kötött értékes szerződést. Szponzori szerződése van még a Samsunggal, a Pepsivel és a Herbalife-fal is.

Spanyolországban adóbotrányba keveredett, édesapjával együtt, végül 6,5 millió dolláros büntetést kellett fizetnie. 2005 óta már hetedik szerződést kötötte az argentin válogatott a Barcelonával, mely szerint Ronaldónál is többet fog keresni (vagy legalább annyit) és a Nou Campban marad a  hosszabbítás után 2018-ig.

A harmadik a Forbes listáján a svéd Zlatan Ibrahimovic. A PSG csatára 34 millió dollárt keresett. A klubtól 30 millió dollárt kapott, egyéb bevétele 4 millió dollár volt. 2012-ben kötött hároméves szerződését a PSG-vel egy évvel meghosszabbította. Fő szponzorai a Nike és a Volvo. A svéd autógyárral készített reklámját 4,7 millióan nézték meg a Youtube-on.

A lista negyedikje, a brazil Neymar 28 millió dollárt keresett egy év alatt. A Barcelonától fizetése a Forbes szerint 12 millió dollár volt, egyéb bevétele 16 millió dollár volt. Fő szponzorai a Nike, a Castrol, a Panasonic, a L''Oreal, a Police és a Volkswagen. A L''Orealnál Drakkar Noir néven saját pacsulija is van. A Barcelona átigazolása kapcsán pénzügyi botrányba keveredett. Kiderült, hogy átigazolásának költsége 124 millió dollár volt, ebből állítólag több mint 50 millió dollárt apja kapott meg, aki egyben a menedzsere is, valamint brazil klubja, a Santos. Öt év alatt Neymar fizetése 74 millió dollár, 13 millió dollár a szerződési bónusz.

A kolumbiai Radamel Falcao 26 millió dollárt keresett egy év alatt. Ebből fizetése labdarúgóként 23 millió dollár volt, egyéb bevétele 3 millió dollárt tett ki. Az AS Monacóval ötéves szerződést kötött tavaly, az Atletico Madridnál kapott fizetését megduplázta az orosz milliárdos Dmitrij Rjibolovlov, a Monaco tulajdonosa. Fő szponzorai a Puma, a Samsung és a Gillette.

A világ egyik legdrágább igazolása (118 millió dollárért vette meg a Real Madrid tavaly nyáron a Tottenhamtől) Gareth Bale a hatodik legnagyobb jövedelmet szerezte meg egy év alatt. A walesi játékos fizetésként 15 millió dollárt kapott (szülei elmondása szerint heti 456 ezer dollárt keres jelenleg hetente hatéves szerződése alapján), egyéb bevétele 9 millió dollár volt. Fő szponzorai az Adidas, az EA Sports és a Lucozade. Ha nem játszik mérkőzést, akkor a BT Sport közvetítéseiben vesz részt szakértőként, erről hároméves szerződése van.

Wayne Rooney az elmúlt egy évben 22 millió dollárt keresett. A Manchester United játékosa fizetésként 18 millió dollárt kapott, egyéb bevétele 4 millió dollár volt az angol válogatott játékosnak. Legjelentősebb támogatói a Nike, a Samsung és a Harper Collins. A Chelsea és az Arsenal is átigazolta volna, de végül februárban négy évre meghosszabbította szerződését a Manchester Unitednél, a kontraktus értéke 104 millió dollár.

A nyolcadik legjobban kereső labdarúgó Sergio Agüero volt. A Manchester City játékosként 17 millió dolláros bére volt, egyéb bevételei 4 millió dollárt tettek ki. Klubja 2013-ban új szerződést kötött az argentin támadóval, mely 2017-ig szól, s fizetését is megemelték. 2011-ben a Pumával kötött egy hosszútávú szerződést, mely akkor a legdrágább reklámszerződés volt, amit labdarúgóval kötöttek. További támogatói még a Pepsi és a Gillette.
Yaya Toure egy év alatt 21 millió dollárral gazdagodott.

A Manchester City játékosa fizetetésként 18 millió dollárt vett fel, szponzoraitól 3 milliót kapott. Tavaly áprilisban egy új négy éves szerződést kötött klubjával az elefántcsontpárti középpályás, heti 334 ezer dollárt kap heti fizetésként. Fő támogatója a Puma, Toure elérte, hogy a cég sportruházattal és cipőkkel támogassa a nyugat-afrikai labdarúgást.

A 10. legjobban kereső labdarúgó az elmúlt évben a spanyol Fernando Torres volt. Fizetésként 20 milliót, míg reklámszerződéseiből 3 millió dollárt tehetett zsebre. A Liverpooltól a Chelsea szerződtette négy évre heti 200 ezer dolláros fizetésért. Tavaly lecserélte cipőjének szponzorát a Nike-ot az Adidasra. Jelentős szerződése van még a Pepsivel.

A holland Robin van Persie 19 millió dollárt keresett. Ebből fizetése 16 millió dollár volt, egyéb bevételként 3 milliót szedett össze. A Manchester United tavaly négy évre igazolta le az Arsenaltól. Fő támogatói az Adidas és a Pepsi.
A francia Franck Ribéry egy év alatt 18 millió dollárhoz jutott. A Bayern Münchennél bérként 17 millió dollárt kapott, egyéb bevétele 1 millió dollár volt. Új szerződést kötött a bajor klubbal, 2017-ig hosszabbított. Fő támogatója a Nike.

Az angol Steven Gerrard jövedelme egy év alatt 17 millió dollár volt, ebből 4 millió dollárt tettek ki a szponzori bevételei. A Liverpool csapatkapitánya tavaly nyáron hosszabbította meg szerződését 2015-ig, amikor már 35 éves lesz. Fő szponzorai az Adidas, Lucozade és a Mars.

A spanyol David Silva markát 16 millió dollár ütötte egy év alatt. A Manchester City játékosa fizetésként 16 millió dollárt kapott. 2012-ben kötött ötéves szerződést, mely szerint heti 300 ezer dollárt keres, de állítólag a Barcelona átigazolná ezen a nyáron. Legfőbb szponzora a Nike.

A Forbes listáján 15. az angol válogatott Frank Lampard 16 millió dollárral. Ebből bére 12 millió dollár volt, 4 milliót kapott a szponzoraitól, például az Adidastól és a Pepsitől. A Chelsea-vel egy évet hosszabbított, pedig korábban a 35 éves játékost állítólag leigazolta volna a Manchester United és az Arsenal is, az amerikai MLS klubjai is hívták, például a Los Angeles Galaxy.

A német Bastian Schweinsteiger tavaly 16 millió dolláros jövedelmet ért el. A Bayern Münchennél 13 millió dolláros fizetése volt, szponzori bevételei (legfőképpen az Adidastól) 3 millió dollárra rúgtak. A bajor klubbal 2016 júniusáig hosszabbította meg szerződését, korábban szó volt arról, hogy a Manchester United leigazolja.

A német Mesut Özil is 16 millió dolláros jövedelmet ért el, ebből fizetése 10 millió dollár volt. 6 millió dolláros egyéb bevételei főként az Adidastól és a Kindertől (a csokitojások révén) származtak. Tavaly szeptemberben igazolta le az Arsenal a Real Madridtól, a londoni klubbal ötéves szerződést kötött, heti bére 228 ezer dollár a bónuszok nélkül. Az Adidasszal hétéves szerződést kötött 35 millió dollár értékben, ő lesz a Predator nevű cipő egyik arca.

A német Philipp Lahm 15 millió dollárt keresett, ebből 13 millió dollár volt a fizetése. A Bayern München játékosának 2016-ig van szerződése. Fő szponzora az Adidas és a Serviceplan. A brazil Kaka jövedelem 15 millió dollár volt, fizetésként 10 millió vihetett haza. Szponzori bevételei 5 millió dollárra rúgtak. A Milan szeptemberben két évre igazolta le a Real Madridtól. Fő támogatói az Adidas, a Hyundai és a WiseUp.

A Forbes listáján a 20. legtöbbet kereső játékos az uruguayi Luis Suarez 15 millió dollárral. A Liverpoolban labdarúgóként egy év alatt 11 millió dollárt keresett. A szezon elején még el akart igazolni a klubtól, végül decemberben hosszabbított 2018-ig 75 millió dollár értékben. fő támogatói az Adidas, a Pepsi, és az Abitab.

A világ legjobban kereső labdarúgói (millió dollár)*

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 73

2. Lionel Messi (Barcelona) 65

3. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) 34

4. Neymar (Barcelona) 28

5. Radamel Falcao (AS Monaco) 26

6. Gareth Bale (Real Madrid) 24

7. Wayne Rooney (Manchester United) 22

8. Sergio Agüero (Manchester City) 21

9. Yaya Toure (Manchester City) 21

10. Fernando Torres (Chelsea) 20

11. Robin Van Persie (Manchester United) 19

12. Franck Ribery (Bayern München) 18

13. Steven Gerrard (Liverpool) 17

14. David Silva (Manchester City) 16

15. Frank Lampard (Chelsea) 16

16. Bastian Schweinsteiger (Bayern München) 16

17. Mesut Ozil (Arsenal) 16

18. Philipp Lahm (Bayern München) 15

19. Kaka (AC Milan) 15

20. Luis Suarez (Liverpool) 15

Forrás: Forbes

*Legutóbbi egy évben elért jövedelem alapján

2. Lionel Messi (Barcelona) 65

3. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) 34

4. Neymar (Barcelona) 28

5. Radamel Falcao (AS Monaco) 26

6. Gareth Bale (Real Madrid) 24

7. Wayne Rooney (Manchester United) 22

8. Sergio Agüero (Manchester City) 21

9. Yaya Toure (Manchester City) 21

10. Fernando Torres (Chelsea) 20

11. Robin Van Persie (Manchester United) 19

12. Franck Ribery (Bayern München) 18

13. Steven Gerrard (Liverpool) 17

14. David Silva (Manchester City) 16

15. Frank Lampard (Chelsea) 16

16. Bastian Schweinsteiger (Bayern München) 16

17. Mesut Ozil (Arsenal) 16

18. Philipp Lahm (Bayern München) 15

19. Kaka (AC Milan) 15

20. Luis Suarez (Liverpool) 15

Forrás: Forbes

*Legutóbbi egy évben elért jövedelem alapján -->

Foci kereset vagyon bevétel futball labdarúgó focista
Kapcsolódó cikkek