BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB délutáni bejelentéseire vár a forint is

Az EURHUF árfolyam tegnap egészen 306-ig felszúrt, azonban ezt követően látványos korrekció volt tapasztalható, melynek keretében zárásra 305-re csökkent le az EURHUF devizapár árfolyama. Egyelőre a 20 és a 30 napos mozgóátlag szintje között látszik mozogni a kurzus - írja az Erste elemzése.

Kéthetes mélypontra gyengült tegnap a forint, majd kisebb erősödés következett be, és a mai nap is jó hangulatban indult a devizapiacon. Az EKB délutáni bejelentésére várnak leginkább a forintpiaci befektetők is. Az állampapírok másodpiacán a lejáratok zömén kissé emelkedtek a referenciaszintek tegnap. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség 60 Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az elmúlt napokban 1,36 és 1,365 között pingpongozott az EUR/USD árfolyam, tegnap éppen a 200 napos mozgóátlagról pattant vissza 1,36 irányába. A mai kereskedésben az EKB döntése lehet majd irányadó. Összességében jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Bár az indexek elfáradtak a kereskedés végére, de így is sikerült pluszban zárniuk a napot (Dow 0,09%, Nasdaq 0,42%, S&P500 0,2%). A Dow Jones index komponensei közül szép számmal akadtak eső részvények is, a nap vesztese a Cisco (-0,8%) volt, de azért az emelkedő papírok voltak többségben, a The Travelers (1,4%) szerepelt a legjobban. Oldalaztak tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,25%, DAX 0,07%, CAC40 -0,06%). Az EKB mai bejelentése előtt már az ázsiai piacok is inkább kivártak, így csak minimális mozgás volt tapasztalható. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index nem produkált érdemi elmozdulást. Kínában a HSBC által publikált PMI index értéke 50,7 pontra esett májusban, szemben az egy hónappal korábbi 51,4 pontos értékről. Az árupiacon a WTI a legközelebbi júniusi határidőre 102,4 dollár volt ma reggel. Az árfolyam elsősorban a kínálati adatok miatt süllyedt, mivel az EIA jelentése szerint 389,5 millió hordó volt a heti kínálat az USA piacon, ami meghaladta a várakozásokat. Az olajra nem hatottak a Líbiából érkező rossz hírek, melyek szerint a kikötők közül valószínűleg csak Zawiyah tud olajat exportálni. Az arany ára nem változott érdemben. A piac a mai EKB ülés mellett a holnapi USA munkanélküliségi adatokra vár. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow minimális pluszban, míg az S&P és a Nasdaq minimális mínuszban volt. A DAX a pozitív tartományban mozgott.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A tegnap este publikált Fed Bézs Könyv nem okozott meglepetést, több régióban is folytatódott a mérsékelt egyenletes növekedés, a fogyasztás és a feldolgozóipar is kedvező képet mutatott.

Az ADP jelentése szerint a foglalkoztatottak számának növekedése a vártnál kisebb mértékű volt, az előző korrigált 215 ezres adat után 179 ezerrel bővültek az álláshelyek májusban, ami lényegesen gyengébb a piac által várt 210 ezernél. A külkereskedelmi mérleg hiánya a vártnál nagyobb volt áprilisban, 47,2 milliárd dollárt publikáltak 40,8 milliárd dollár helyett. Az ISM szolgáltatóipari indexe májusban 56,3 pontig emelkedett az előző havi 55,5 pontról, miközben az elemzők stagnálást vártak.

Az eurózónára vonatkozó első negyedéves GDP adat 0,9% volt éves alapon, ami megfelelt az előzetes számoknak.

Az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésétől a piac egyértelműen valamiféle lépést vár, azonban ennek mikéntjéről már megoszlanak a vélemények. A Bloomberg konszenzus azt várja, hogy 10 bázispontra csökkenti a kamatot az EKB, bár a vélemények a 0 és 25 bázispont közötti meglehetősen széles skálán mozognak. Emellett sokan a negatív betéti rátát sem zárják ki. 

A KSH előzetes adatai alapján az ipari termelés volumene áprilisban havi szinten 2,4%-kal bővült. Az igazított éves index 10,1%-ra gyorsult az előző havi 8,1%-ról. Az igazítatlan index megegyezett az igazítottal. A részletes adatok egyelőre nem ismertek, a növekedés hajtóerejét minden bizonnyal továbbra is a járműgyártás jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.