BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javította az OTP osztályzati kilátását az S&P

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a két OTP-bank hosszú és rövid távú „BB/B” osztályzatát, amely megfelel a Standard & Poor's magyar szuverén adósosztályzatának.

Az S&P a kilátásjavítás indoklásában kiemelte, hogy megítélése szerint a magyar gazdaság helyzete stabilizálódik. A cég javította a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzését is, és most már 2 százalék körüli átlagos GDP-bővülést vár a 2014-2015-ös időszakra.

A Standard & Poor's március végén stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását is az addigi negatívról, levéve ezzel a napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését. Az OTP-csoport pénteki osztályzati kilátásjavításában a cég indoklása szerint ennek a lépésnek is szerepe volt.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings – közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb, a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmaradó, államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata az S&P „BB” szintű magyar besorolásánál egy fokozattal jobb, „Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél immár stabil; a Standard & Poor's mellett a Fitch is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

A Standard & Poor's kiemelte, hogy megítélése szerint az OTP-nek jelentős tartalékai vannak az egyes külföldi – főleg az ukrajnai és az oroszországi – tevékenységből várható eszközminőség-romlás, valamint a további egyedi magyarországi költségek elviseléséhez, anélkül, hogy e tényezők hatással lennének a pénzintézet jelenlegi besorolásaira. A bankcsoportra érvényben tartott osztályzatok figyelembe veszik az OTP-csoport hazai működési környezetéhez kapcsolódó gazdasági kockázatok csökkenését is.

A Standard & Poor's továbbra is számol azzal, hogy a magyarországi devizaalapú ingatlanhitelek ügyében várható törvényi szabályozás árthat az OTP Bank nyereségességének, emellett a bank jelentős bevételtermelő kapacitását a romló ukrajnai és oroszországi helyzet is ronthatja. Az S&P megjegyzi, hogy e két piac jelentős mértékben járul hozzá az OTP bevételeihez. n MTI

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.