BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ketten szavaztak Matolcsy ellen

A monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén 7:2 arányban szavazták meg a 10 bázispontos kamatcsökkentést. A csökkentés mellett szavazott Balog Ádám, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kandrács Csaba, Kocziszky György, Matolcsy György, Windisch László, míg az alapkamat szinten tartása mellett foglalt állást Cinkotai János és Pleschinger Gyula - derül ki a monetáris tanács májusi kamatdöntő üléséről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvből.

A tanács szerint az ország kockázati megítélésének javulása tette lehetővé az alapkamat óvatos csökkentését - olvasható a jegyzőkönyvben, de hozzáfűzték, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Május 27-én tartott kamatdöntő ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt. A következő kamatdöntő ülését június 24-én tartja a monetáris tanács.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.