Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcson a piacok

Jó hangulatban telt a múlt hét a részvénypiacokon, az igazi lökést a Fed döntése adta a börzéknek, Janet Yellen szavainak köszönhetően a legnagyobb tengerentúli papírokat tömörítő S&P500 index ismét történelmi csúcsot döntött. A hazai börzére sem panaszkodhatnak a befektetők, az elmúlt egy hónap vesszőfutása véget ért, és a múlt héten már emelkedni tudott a BUX index.

A múlt hét legfontosabb eseménye a Fed szerdai kamatdöntő ülése volt, ahol a vártnak megfelelően 35 milliárd dollárra vágták az eszközvásárlási program nagyságát. Az alapkamathoz nem nyúlt a tengerentúli jegybank, de a döntéshozók a korábbihoz képest magasabb kamatra számítanak 2015 és 2016 év végére. Janet Yellen Fed-elnök egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem aggódnak a részvénypiacon kialakult árazás miatt, és egyelőre nem alakult ki buborék. Ezek a szavak pedig elijesztették az összeomlást váró shortosokat, akik valószínűleg zárták a pozíciókat, és új csúcsra repítették a tengerentúli S&P500-at. A péntek délelőtti órákban az index német társa is ezt a példát követte, a DAX30 index áttörve a legutóbbi lokális maximumot 10 050 pontig száguldott. A piacokon egyelőre felhőtlen a hangulat, és amíg nincsenek fordulós jelzések, addig a vételi pontokat érdemes keresni.

Magyarországon múlt hétfőn a Kúria meghozta jogegységi határozatát a devizahitelekkel kapcsolatban. Ahogy várható volt, az árfolyamrést tisztességtelennek nyilvánították, viszont az árfolyamkockázat ügyfélre hárítása csak akkor tisztességtelen, ha a kockázatok az általánosan tájékozott és körültekintő ügyfél számára nem világosak. Ezt minden egyes szerződés esetén egyedileg kell megvizsgálni. Az egyoldalú kamatemelés ügyében pedig általában véve szintén nem mondták ki a tisztességtelenséget, viszont egyes politikusok szerint a kormánynak átfogó, jogszabályi megoldást kell találnia a fenti problémákra, ami a bankszektornak több százmilliárd forint terhet jelenthet. Erről várhatóan csak a nyár végén vagy az ősz elején születhet döntés. Az összességében pozitív döntést követően az OTP emelkedni kezdett, ami kitartott a hét végéig. A bankpapír grafikonja ráadásul jelenleg kedvezően fest, ha folytatódik az emelkedés, akkor a 4 970 forintos ellenállást is elérheti a kurzus. A BUX indexnek 19 520 pontnál húzódik a legutóbbi lokális csúcsa, amit akár a jövő héten el is érhet, ha kitart a jó hangulat.


Új javaslat a Graphisoft Parktól

A vállalat július 21-ére közgyűlést hívott össze, melyen a Vezetői Program módosításáról döntenek majd. Az áprilisi közgyűlésen ugyanis olyan program került elfogadásra, mely 600 ezer darab dolgozói részvény kibocsátását tette volna lehetővé, melyek ötszörös szavazati joggal bírnak. Azonban a teljes jogbiztonság érdekében módosítják ennek feltételeit, mégpedig úgy, hogy legfeljebb 1,8 millió darab részvényt bocsátanak ki, melyek normál szavazati joggal rendelkeznek, viszont csak az harmadára jogosítják fel a tulajdonost.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek