Pénz- és tőkepiac

Töretlen a befektetési alapok növekedése

Folytatódott a befektetési alapok vagyonának gyarapodása júniusban, ezzel immár huszonegyedik hónapja töretlen a növekedés - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán az MTI-vel.

A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 109 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal növekedett júniusban, elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhetően.

Összesen 79 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, ezen belül a legtöbb a kötvény- és a vegyes alapokba. A vagyongyarapodást tekintve a vegyes alapok ismét kimagaslóan nőttek, de a részvény- és kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó. A pénzpiaci és az árupiaci alapoknál kisebb-nagyobb csökkenés tapasztalható.

A hónap végén a Bamosz-tagok 5176 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az alapokban kezelt mintegy kétharmadát (66,2 százalékát) a nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják, a bennük kezelt vagyon júniusban 2,2 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal csökkent, gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknál történt visszaváltások miatt, amelyeknél a tőkekiáramlás meghaladta a 19 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, júniusban is főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresték a befektetők, de ezúttal a hosszú és a szabad futamidejű kötvények vagyongyarapodása is kiugró volt. A tőkebeáramlás 36 milliárd forint, a vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 4,1 százalék volt.

A részvényalapokba 7,3 milliárd forint friss tőke érkezett és a hozamok is jól alakultak, így a részvényalapok vagyona 4,8 százalékkal gyarapodott. A tőkevédett alapokba közel 12 milliárd forint friss tőke érkezett és a hozamokkal együtt éppen az átlagos, 2,1 százalékos növekedést hozta a kategória.

Az abszolút hozamú alapok teljesítménye meghaladja az átlagot - a vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 1,7 százalék volt -, a tőkebeáramlás azonban enyhült, 3,8 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokba 1,8 milliárd forintnyi tőke áramlott, amin némileg a hozamok is javítottak, és 0,8 százalékos vagyongyarapodást hoztak. A vegyes alapokba jelentős mértékű, 22,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, a vagyon a hozamokkal együtt 6,5 százalékkal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokból fél milliárdnyi tőke távozott. A hozamok tovább rontották a képet, így a nettó eszközérték 2,6 százalékkal csökkent. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyongyarapodása kiugró volt (8,6 százalék), ami a friss tőkén kívül egy új Bamosz-tag megjelenésének volt köszönhető.

részvényalap befektetési alapok
Kapcsolódó cikkek