Pénz- és tőkepiac

További uniós hitel Ukrajnának

Ukrajna további uniós hitelre számíthat, közölte Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta Petro Porosenko ukrán elnökkel történt, szombati tárgyalása után, hogy az EU kész további pénzügyi segítséget nyújtani a konfliktusokkal sújtott Ukrajnának, számol be az Itar-TASZSZ.

„Több mint félmilliárd eurós hitelt és több mint 250 millió euróra hitelgaranciát már kapott Ukrajna a csomag részeként, a következő hónapokban pedig további, több mint egymilliárd eurónyi hitelt mozgósíthatunk számára” – idézi az orosz hírügynökség. Az EU ezen felül is kész pénzügyi segítséget kínálni az IMF által a következő hónapokban beazonosítandó területeken.

 Porosenko az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy meghívására érkezett a belga fővárosba, ahol az EU vezetői jelenleg is egyeztetnek egyebek között az Oroszország ellen, új szankciókról, de terítéken van a szervezet tisztújítása is.

Az IMF végrehajtó bizottsága áprilisban hagyott jóvá Kijev számára egy 17,01 milliárd dolláros, kétéves készenléti hitelt az ország gazdasága élénkítése céljából. Ukrajna az első, 3,19 milliárd tételt május elején hívta le.

Ukrajna Porosenko Barroso
Kapcsolódó cikkek