A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Legalább az április végi ülésig kivár a Fed

Tovább bővül a foglalkoztatottság az USA-ban, ráadásul a várakozásoknál nagyobb mértékben. A piac véleménye szerint az egészséges bővülést a 200 ezer fölötti szám jelenti. Így a 241 ezer fő igazán optimizmusra adhat okot. Ugyanakkor a Fed kormányzói egyben biztosak, hogy kissé össze vannak zavarodva a kamatemeléseket illetően. Ez pedig inkább galamb lelkületet sugall, és nem héját. Mind a kettő jó hír a piacok szempontjából, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy a komoly árfolyamcsökkenést láthattunk a részvénypiacokon az év kezdetén - olvasható az Erste elemzésében.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a mai napon ismét emelkedést várunk mind a DAX, mind a BUX index esetében. Ugyanakkor óvatosak is lennénk. A DAX ma áttörheti a 9 600 pontos szintet, de 9 700 pontnál újabb szint van, amelynek a leküzdése kérdéses lehet.

Nemzetközi hírek
USA
- Az elmúlt napokban látott mínuszok után tegnap jó hangulat bontakozott ki a tengerentúlon, és 1% feletti pluszban fejezték be a kereskedést az indexek (Dow 1,23%, Nasdaq 1,25%, S&P500 1,17%).
- A Fed tegnap publikálta legutóbbi, decemberi ülésének jegyzőkönyvét. Ebben az szerepel, hogy annak ellenére is elkezdődhet a kamatemelés, ha az infláció nem fog emelkedni a jelenlegi szintekről, és nem éri el a 2%-os kitűzött célt. Az FOMC tagjai egyetértenek abban, hogy az infláció alacsony maradhat a közeljövőben, a dollár erősödése és az energiaárak esése miatt. A jegyzőkönyv azt is kiemelte, hogy a Fed legalább az április végi ülésig kivár a kamatemeléssel.
- A Dow Jones index komponensei közül a legjobban a Home Depot (3,4%) teljesített, a néhány mínuszos papír közül a Verizon (-1,7%) volt a nap vesztese.
- Az ADP által publikált amerikai munkaerő-piaci adat szerint a foglalkoztatottság 241 ezer fős növekedést mutatott decemberben, amely lényegesen jobb a novemberi 227 ezernél és a várt 225 ezernél.
- A szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják a mai kereskedésben.

Európa
- A stabilizálódás jeleit mutatják az európai indexek, hiszen a korábbi mínuszos napok után tegnap a DAX index 0,51%-ot, a CAC40 index 0,72%-ot, míg az FTSE100 index 0,84%-ot emelkedett.
- Angela Merkel szóvivője szerint Németország nem tervezi a görögök kitessékelését az euró zónából, amit megerősít az a tény is, hogy a kancellária más forgatókönyvvel jelenleg nem is számol.
- A vártnál kedvezőtlenebb euró zónás inflációs adat (várt -0,1% helyett -0,2% lett) és a tovább csökkenő olajár miatt a Capital Economics elemzői elképzelhetőnek tartják, hogy 2015 első hónapjaiban -1,0%-ra süllyed a mutató értéke. A gazdasági növekedésre ez pozitívan hathat, ugyanakkor az adósságkonszolidáció folyamatát hátráltatná, így egyre nagyobb nyomás helyeződik az EKB-ra. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a maginflációs mutató értéke 0,7%-ról 0,8%-ra emelkedett, azaz egyértelműen az energiaárak esése okolható a mínuszos inflációért, mintsem a fogyasztás visszaesése.
- A Raiffeisen vesztesége a korábbi várakozásban szereplő 500 millió eurónál is több lehet, ha az orosz leánybank újabb leírásra kényszerül, erre pedig elég nagy esély mutatkozik. A bank akár több külföldi piacról is kivonulhat. A Reuters információi szerint a veszteségeket a lengyel leánybank 30- 40%-os részesedésének eladásából fedeznék, amit tőzsdei bevezetés keretében (IPO) értékesítenének.
- A Tesco csak az időközi osztalékot fizetheti ki a tavalyi év után, ami nagyságrendileg 1,3 penny körül alakulhat, míg a 10 penny körüli szokásos osztalék nem kerül kifizetésre. Ezen felül a menedzsment 1 milliárd fonttal visszavágja a 2015-2016-os üzleti évre vonatkozó beruházási keretösszeget, valamint évi 250 millió fontos költségcsökkentést tervez, aminek egyszeri költsége 300 millió font lehet.
- A német ipari megrendelések 0,7%-os csökkenés helyett 2,4%-kal estek vissza. A nap folyamán euró zónás kiskereskedelmi értékesítési adat és termelői árindex érkezik, valamint a Bank of England tart kamatdöntő ülést.

Olaj, arany
- Tegnap enyhe korrekció volt a kőolaj piacán, az árfolyam 48 dollárról 48,8 dollárig emelkedett. Ekkora mértékű pozitív mozgást is csak hetekkel ezelőtt láthattunk utoljára, a következő ellenállás 53,5 dollárnál található, amit visszatesztelhet a kurzus, ha folytatódik az emelkedés.
- Az arany lefordult 1.223 dollárról és korrigált tegnap 1.211 dollárig. Ha a fordulatot további esés követi, akkor az 1.170 dolláros támaszig zuhanhat vissza a nemesfém kurzusa.

Devizák
- Továbbra sincs olyan hír vagy adat, ami megállítaná a dollár erősödését az euróval szemben. Az EUR/USD kereszt 1,19-ről 1,18-ig süllyedt a tegnapi nap folyamán.
- A forint a 320-as szintekről két forintot tudott erősödni az euró ellenében, így egyelőre nem kell megbarátkoznunk a 2012 januárjában látott 324,10-es csúccsal.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot emelkedett, a Shanghai index pedig 1,2%-ot esett.
- A Samsung előzetes negyedik negyedévi számai szerint az operatív eredmény 5 és 5,4 ezermilliárd wonra csökkenhetett (4,9 milliárd dollár), meghaladva a 4,8 ezermilliárdos várakozást. Ugyanakkor az árbevétel 52 ezermilliárd wonnyi értéke elmaradt a várt 52,2 ezermilliárdtól. A várt fölötti operatív eredményhez nagymértékben hozzájárult a Galaxy Note 4 készülékek jó értékesítési adata. Szintén ebben a negyedévben kezdődött a középkategóriás Galaxy A sorozat értékesítése Kínában.
- Kínában megszigorították a kötvényjegyzésre vonatkozó szabályokat, így a kisbefektetők már nem jegyezhetnek a KKV szektor kötvénykibocsátásai során, ha azok zártkörű kibocsátás keretében valósulnak meg.

Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a határidős piacokon.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: Az MNB tegnap publikálta a fair bankrendszer szabályai szerint a kamatperiódus végén alkalmazható kamatváltoztatási mutatókat. A hitelkamat a szerződésben rögzített referencia kamat változásától függ. A bank és az ügyfél több lehetőségből választhat. Összességében összhangban van a várakozásokkal.

Az EKB által adott hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) keretében 212 milliárd eurónyi hitelt helyeztek ki az európai bankok. A BNP Paribas, az Intesa Sanpaolo, az Unicredit, a Banco Santander és a Caixa Bank ennek negyedét, azaz 51,6 milliárd eurót helyezett ki a piacra. Az olasz Unicredit az ötösfogat harmadik helyét szerezte meg, ami nagyságrendileg 4,5% körüli részesedést jelent a 212 milliárd eurós összegből.
 

A Fiat Chrysler Automotives csoporthoz tartozó Jeep a márka tavaly története során először lépte át az 1 millió darabos eladást, ami 39%-os növekedés 2013-hoz képest. A vállalat 2,9 milliárd dollárt fektetett be a modellek megújítása érdekében. A hír pozitív a Fiat számára.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek