Pénz- és tőkepiac

Ismét tarol az ÁKK a lakossági befektetések piacán

A múlt héten rekord összegű, 62,3 milliárd forintnyi Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ) értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte az intézmény a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A központ 33,4 milliárd forintnyit hirdetett meg az egyéves lakossági állampapírból, ezt azonban jócskán túljegyezték a kisbefektetők. Az értékesítési rekordot eddig egy 2013 júliusában kibocsátott sorozat tartotta, amelyből 44,8 milliárd forintnyit adtak el.

Az ÁKK a múlt héten emelte meg a lakossági állampapírok kamatát köztük a KKJ-ét is, amely február közepéig 2,5, azóta viszont már 3 százalékos kamattal kapható. A jelenlegi kamat 1,45 százalékponttal magasabb a hasonló futamidejű diszkontkincstárjegyek (dkj) kamatánál. A Féléves Kincstárjegy kamatát szintén 50 bázisponttal emelte az ÁKK, jelenleg 2,75 százalékos kamattal vásárolható meg, ez 1,15 százalékponttal magasabb a dkj-k kamatánál. Az FKJ értékesítése is megugrott valamelyest a múlt héten, 1,75 milliárd forintnyi fogyott el belőle.

A KKJ az elmúlt időszakban az egyik legnépszerűbb lakossági megtakarításnak számított, az állománya január végén 1084 milliárd forintot tett ki. A tavalyi év második felében lassú csökkenés indult meg a KKJ-k volumenében körülbelül akkortól számítva, hogy az ÁKK 2014. júniusában 3 százalék alá vitte az állampapír kamatát.

Az ÁKK a múlt hét óta a postán kapható Kincstári Takarékjegyeket (KTJ) is magasabb kamattal értékesíti. Az egyéves KTJ kamata 2,75, a kétévesé 3,25 százalékra nőtt, a nem nyomtatott, hanem dematerializált formában létező KTJ Plusz kamata 3 százalékosra emelkedett. Emellett a legfrissebben kibocsátott Prémium Magyar Államkötvény sorozatnál a korábban megszokott 3 helyett 4 százalékpontos kamatprémiumot fizetnek majd az fölött.

kkj ÁKK lakossági befektetés
Kapcsolódó cikkek