Pénz- és tőkepiac

Elszámolás: a végtörlesztőknek ma jár le a határidő

Március utolsó napján jár le a határidő a végtörlesztők számára, amíg kérhetik a korábbi bankjuktól vagy más hitelezőjüktől az elszámolásukat.

A bankok eddigi közlése szerint csak kevesen éltek a lehetőséggel, sokakat elbizonytalaníthatott a kommunikáció, miszerint a kedvezményes árfolyamon végtörlesztő devizahiteleseknek olyan sok adósságot engedett el a bankjuk annak idején, hogy az biztosan több annál, ami az elszámoltatás során visszajárna. Az elszámolás igénylése ennek a körnek nincs ingyen, 10 ezer forintos díj terheli, amit csak akkor kapnak vissza, ha kiderül: még mindig jár nekik pénz a tisztességtelennek nyilvánított árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese a múlt héten arról beszélt, a nem egészen 170 ezer végtörlesztő maximum 5 százaléka járhat jól azzal, ha elszámoltatja a bankját. Azoknak van erre a legjobb esélyük, akik viszonylag korán vették fel a hitelüket, és a végtörlesztés idején már csak kevés volt a tőketartozásuk. Minél kevesebbet végtörlesztettek ugyanis az eredeti hitelhez képest, annál kisebb volt arányaiban véve az az árfolyamkedvezmény, amit kihasználhattak, emellett minél régebb óta fizették a kölcsönt a végtörlesztés idején, annál nagyobb volt a túlfizetésük az árfolyamrés és a tisztességtelennek bizonyult kamatemelések miatt. Egy átlagos devizahiteles az elszámolásnak köszönhetően a tartozása 20-25 százalékától szabadulhat most meg – a végtörlesztők annak idején átlag 27 százalékos kedvezményt kaptak. A legtöbbet a jenhitelesek, a legkevesebbet az euróhitelesek nyertek az ügyleten: előbbieknél majdnem 33, utóbbiaknál viszont alig 18 százalékos volt a kedvezmény.

A visszatérítendő összegből az árfolyamrés pontosan ugyanúgy érinti a végtörlesztőket, mint azokat, akik a mai napig fizetik a hitelüket. A folyósításkor nekik is devizavételi árfolyamon átszámolva folyósították a kölcsönt, és 2011 elejéig ők is deviza-eladási árfolyamon törlesztettek, mivel a középárfolyamon törlesztést 2010. december 11-től kell csak alkalmazniuk a bankoknak. Az árfolyamrésnél jellemzően nagyobb tételt jelentő egyoldalú kamatemelések döntő része is lezajlott már 2011 vége, azaz a végtörlesztések előtt. Az ebből fakadó többletterheket azonban a lehetőséggel élni nem tudó adósok egészen mostanáig fizethették.

Hamarabb zárhatók az ügyletek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lehetővé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat előtti, részleges lezárását. A bankrendszer likviditásának csökkenését időben szétterítő lépést az tette lehetővé, hogy tavaly ősz óta nőtt a jegybank devizatartalék-mozgástere – közölte az MNB. A bankok az elszámolási és a forintosítási tendereken megvett deviza értékének 20 százalékáig zárhatják le a legkésőbb 2016 márciusában lejáró, feltétel nélküli devizaswapokat. Ez legfeljebb 1,8 milliárd eurós deviza-felhasználást jelent.


Bank végtörlesztés hitel
Kapcsolódó cikkek