Pénz- és tőkepiac

Van, aki 750 millióját bukja el a DRB felszámolása miatt

A DRB Bankcsoport felszámolása kapcsán az OBA 73 ezret meghaladó betétes számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forint értékben. A legtöbb ügyfél Somogy megyében érintett és itt a legnagyobb, mintegy 25 milliárd forint az OBA fizetési kötelezettsége. A városok közül ügyfélszám tekintetében Pécs, Budapest, Kaposvár a sorrend.

Harmadik napja tart a DRB Bankcsoport, azaz a BRB BUDA Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank betéteseinek kifizetése. Az összes érintett betétes száma 73 573 fő, a 64 ezer magánszemély közül a 2,5 millió forint alatti megtakarítással rendelkező 52 238 ügyfélnek egy hét elteltével kézbesíti a Magyar Posta a kártalanítási összeget - közölte az OBA.

"A DRB Bankcsoport kártalanítása nemcsak ügyfélszám és fizetési kötelezettség tekintetében egyedülálló az eddigi kártalanításokhoz képest, hanem azért is, mert az Magyarország jelentős részére kiterjed. A felszámolás alá vont bankok ugyanis Budapest mellett 13 megyében rendelkeztek fiókokkal. Az OBA kitettsége Somogy megyében a legnagyobb, itt közel 25 milliárd forint kártalanítást fizetünk ki ezekben a napokban” – mondta Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30 461 000 forintot meghaladó betétesek száma 267, nekik összesen 17 milliárd forintjuk volt.

A legnagyobb, nem kifizethető összeg magánszemély esetében 750 millió forint, jogi személy esetében pedig 2,8 milliárd forint.

A legnagyobb átlagos betétnagysággal Budapest rendelkezik, 5 millió forintos átlagos betétméretettel. A kártalanításban kevésbé érintett Nógrád megyei fiókokban összesen 42 magánszemélyt és 9 vállalkozást vagy társadalmi szervezetet kártalanít az OBA.

oda drb
Kapcsolódó cikkek