Pénz- és tőkepiac

Négymilliárdos csalásról tett önfeljelentést a Lombard tulajdonosa

Négymilliárdos csalás gyanújával nyomoznak a Lombard Kézizálog Zrt.-nél.

A Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője sajtótájékoztatóján.

Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nnyomozó Iroda épületében, ahol önfeljelentést tett.

A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot - tette hozzá.

Zálogok, ékszerek, foci

Az 1998-ban alapított Lombard Kézizálog Zrt. mellett az 1990-es alapítású Lombard Kft. és az Új Lombard Kft. alkotja a Lombard cégcsoportot. A Kézizálog Zrt. feladata a zálogkölcsönzés, a Lombard Kft.-é az ékszerkereskedelem, az Új Lombard Kft. pedig a csoport focicsapatával foglalkozik - a csapat előbb tatabányai volt, onnan Szombathelyre költöztek, jelenleg pedig az NB I-ben kieső helyen álló Pápa a Lombardé.

A társaságok ügyvezetését a 99,5-ban tulajdonos Bíró Péter látja el.

1998-ban a Lombard Kft. azért alapította meg a Kézizálog Zrt.-t, mert az a társasági formáját tekintve jogosult a követelésvásárlásra is. A Kézizálog Zrt. kereskedelmi tevékenységet nem végezhet, ezért a zálogban bennmaradt tételeket a Lombard Kft. vásárolja meg, majd értékesíti - áll a cégek honlapján található tájékoztatóban.

Mint írják, az anyavállalatnak számító Lombard Kft. együttműködési megállapodása a takarékszövetkezetekkel 1999. január 1-jéig tartalmazta az ügyfelek által ki nem váltott zálogtárgyakhoz kapcsolódó záloghitelek felvásárlásnak kötelezettségét. A jogszabályi háttérváltozás ezután lehetetlenné tette a Lombard Kft. részéről történő faktorálást. Ezért a Lombard Kft. megtartva kereskedelmi jogosítványait, megalapította a Kézizálog Zrt.-t, amely társasági formáját tekintve jogosult a követelésvásárlásra is. A ki nem váltott zálogtárgyak következtében befagyó követeléseket a Kézizálog Zrt. vásárolja fel a pénzintézetektől, míg az ezen követeléseket biztosító fedezeti tárgyhalmaz értékesítésével a Lombard Kft. foglalkozik.

MNB: nincs veszély

Az MNB azt közölte: a Kézizálog Zrt. és a Lombard Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel. A korábban a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét pedig az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették. Újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott a cég, mivel a jegybank már január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki hozzá helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlat miatt.

Az MNB szerint sem a Kézizálog Zrt. mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre vonatkozóan.

Nem így gondolták a 12 csapatos NB I-et

Nem csak Pápán lehet baj a fociban, a 16 NB I-es csapat közül már a harmadiknál vetődnek fel súlyos kérdések az anyagiakról. A tavalyelőtt még bajnok, immár csak középmezőnybeli Győr a Quaestor bedőlése miatt került nehéz helyzetbe. A kormány stratégiailag kiemeltnek minősítette a győri focit, de a játékosoknak fizetést így sem tudnak adni, az ETO Parkot pedig lefoglalták, és feljelentést tett a Kehi. A Pécsi Direkt Kft.-nek ugyan több szálon is köze van a helyi focihoz, felszámolása valószínűleg mégsem borítja meg a pécsi csapatot, illetve az azt üzemeltető PMFC-Sport Kft-t. A fő kérdés ugyanakkor az, hogy - ha erre Matyi Dezső már nem lesz képes vagy hajlandó - ki önti majd a pénzt a helyi futballba.

csalás Lombard
Kapcsolódó cikkek