Pénz- és tőkepiac

További növekedést tervez az Oberbank

Az Oberbank magyarországi működése sikertörténet, azért jöttünk ide, hogy itt is maradjunk és növekedjünk - mondta Franz Gasselsberger, a hét magyarországi fiókkal rendelkező osztrák bank elnök-vezérigazgatója ma Budapesten.

Elmondta: tavaly Szegeden nyitottak bankfiókot és azt tervezik, hogy a nyáron Székesfehérvárott nyitnak egy újabbat. Ez lesz a hitelintézet nyolcadik itteni hálózati egysége.
   
Az Oberbank Magyarországon az 50 millió euró alatti árbevételű vállalkozások finanszírozását végzi, számukra alapvetően államilag támogatott hiteleket közvetítenek, így részt vesznek a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjában és az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjában is.
   
Franz Gasselsberger elmondta: 2014 volt az eddigi legjobb évük Magyarországon, konkrét számokat nem közölt, csupán annyit fűzött hozzá, hogy millió euróban számolva egyszámjegyű nyereséget értek el az elmúlt évben.
   
Elmondta: az öt országban - Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon - tevékenykedő bankcsoport lízingállományának tavalyi növekedéséhez Magyarország 10 százalékban járult hozzá. Ez magas arány, ahhoz képest, hogy az Oberbank 334 ezres ügyfélköréből - ebből 290 ezer lakossági, 44 ezer vállalati - mindössze 2500 magyarországi partnerrel rendelkezik.
   
Az Oberbank-csoport a tavalyi évet közel 17,8 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 136,5 millió eurós adózott nyereséggel zárta, ez 11,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Betétállománya 12,3 milliárd eurót tett ki, ebből 3,1 milliárd volt a lekötött betét, ami főleg az alacsony kamatoknak és az egyre erősödő inflációs várakozásoknak tudható be.
   
A bankcsoport hitelállománya tavaly 4,8 százalékkal, 563 millió euróval, közel 12,3 milliárdra nőtt, ennek valamivel több mint a fele beruházási
   
Kiemelte: összességében az Oberbank-csoport vállalati hiteleinek állománya 9,8 milliárd, a lakossági mintegy 2,5 milliárd eurót tett ki tavaly.
   
Fischer Tamás, az Oberbank AG magyarországi fióktelepének helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: a bankcsoport magyarországi ügyfélköre olyan jó, hogy a nem teljesítő hitelek aránya mindössze 3 százalékot tesz ki.

 

Magyarország növekedés oberbank
Kapcsolódó cikkek