Újabb országokra terjeszti ki az Amazon.com a viszonteladóinak szóló kölcsön lehetőségét; eddig csak az USA-ban és Japánban működő kisebb e-kereskedelmi cégek juthattak pénzhez ilyen forrásból. Idén az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Spanyolország egyes online piacterei bővülhetnek majd ily módon – tudta meg a Reuters az Amazon Marketplace vezetőjétől, Peter Faricytől –, de kizárólag meghívásos alapon, tehát nem juthat hozzá minden, az online áruházóriás platformján működő eladó.

Hasonló kölcsönöket más online kereskedők is nyújtanak már – köztük az eBay-leányvállalat PayPal, illetve a kínai Alibaba –, hogy bővítsék vendori bázisukat. Egyes ágazati szakértők szerint az ilyen társaságok viszonteladói sokszor kockázatos hitelekbe is beleugranak, és a kisvállalkozásoknak elég magas a bedőlési arányuk, különösen Kínában és Indiában. Az Amazon úgy látja, biztonságosan tud kölcsönt ajánlani viszonteladóinak a róluk meglevő belső adatok ismeretében, ráadásul a törlesztést a rajta keresztülfolyó bevételből vonja le.

Az Amazon három–hathavi kölcsönt ajánl viszonteladóinak ezertől hatszázezer dollárig, alapvetően készletfeltöltésre (a kamatról nem adtak információkat, mint ahogy arról sem, mekkora részt vesz le magának a cég a felületén lebonyolított forgalomból). Az utóbbi három évben több száz millió dollárnyi ilyen kölcsönt helyeztek ki – tette hozzá a cég, további részletek nélkül –, több mint a felét visszatérő igénylőnek. A Reuters által megkérdezett viszoneladók, illetve az Amazon fórumán olvasható beszámolók szerint a társaság 6–14 százalék közti kamatot kér, ez nagyjából megfelel a banki feltételeknek, illetve a vállalati hitelkártyák kondícióinak, abból a szempontból viszont sokkal előnyösebb ez a lehetőség, hogy néhány nappal az igénylés után már hozzá is lehet jutni a pénzhez.