Pénz- és tőkepiac

Fordulópontot lát az OPEC az olajpiacon

Ötévente összeállított stratégiai jelentésének 2010-es kiadásában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) még nem is említette az észak-amerikai palatermelést, ám a hamarosan publikálandó új elemzésében – amelyről a Reuters csütörtökön számolt be – már fordulópontot említ. Elismeri a tanulmány, hogy a szervezeten kívüli termelők az alacsony árak ellenére sem szükségképpen fogják vissza tevékenységüket, így a globális kereslet váratlan növekedését is kezelni tudja a piac, méghozzá a következő évtizedekben.

Az OPEC bécsi központjában dolgozó szakértők úgy számítják, hogy míg 2014-ben napi harmincmillió hordót igényelt a piac a szervezet tagországaitól, 2017-re ez a mennyiség 28,2 millió barrelre csökkenhet. Így az OPEC vagy arra kényszerül, hogy mégis csökkentse a kitermelést, vagy kénytelen lesz elfogadni, hogy egyelőre marad az alacsony ár, amely számos tagországot igen nehéz helyzetbe hozhat.

A jövő hét végén tartja miniszteri ülését az OPEC, amely novemberben a szaúdiak miatt nem mérsékelte a kitermelést, azaz nem változtatta meg a napi harmincmilliós hordót kitevő kitermelési kvótát, abban a reményben, hogy az amerikai palatermelőket az áreséssel kiszoríthatja a piacról. Az olaj barrelenkénti ára a tavaly júniusi 115 dolláros szintről 46 dollárra esett januárra, azóta ingadozásokkal visszakapaszkodott hatvan dollár közelébe, támogatva a költségeiket amúgy sikeresen mérséklő amerikai palavállalatokat.

Az iráni olajminiszter szerint nem is valószínű, hogy a jövő heti tanácskozáson megváltozik a szervezet véleménye, mert nincs egyetértés a követendő stratégiában. Teherán a nemzetközi atommegállapodás után ráadásul szeretné felújítani exportját, és egyben a kvóta csökkentését is szorgalmazza.

A piaci részesedésért folytatott harcot az OPEC nem nyerte meg, sőt a csata inkább csak most kezdődik, írta májusi jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely szerint napi kétmillió hordóval meghaladja a kínálat a keresletet, s nemcsak a most tetőzni látszó amerikai kitermelés teremt bőséget, hanem a szintén nem OPEC-tag Oroszország, Kína, Brazília, Vietnam és Malajzia is önti az olajat a piacra.

OPEC Kőolaj-exportáló Országok Szervezete
Kapcsolódó cikkek