Pénz- és tőkepiac

Az autóhitelek forintosításáról a bankokkal is meg kell egyezni

A kormány úgy döntött, hogy segít az autó- és fogyasztási devizahitellel rendelkezőkön, a kölcsönök forintosításához azonban meg kell állapodni a bankokkal is – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszterhelyettese. Magyarországon több mint 200 ezer ügyfélnek van autó- vagy fogyasztási devizahitele, illetve lízingszerződése, az állomány meghaladja a 300 milliárd forintot. Sok adós többféle hiteltípusban is érintett, 30 ezernek közülük jelzáloghitele is van, és több tízezer ügyfél rendelkezik párhuzamosan gépjármű- és személyi kölcsönnel.

Tállai hangsúlyozta: a hitelek forintosítása önkéntes alapon történik, és megpróbálják az ügyfeleket a programban való részvételre ösztönözni, ennek részleteiről azonban nem beszélt. Egyes bankok a jelzáloghitelek forintosítása során az autó- és személyi hiteles klienseknek is felajánlották a forintosítást, ezzel a lehetőséggel azonban kevesen éltek. Az érdektelenség okát a minisztériumban is csak találgatják, Tállai szerint talán a hátralévő futamidő rövidsége miatt maradtak sokan a devizás konstrukcióknál.

A forintosítás során a kormány betartja majd az EBRD-vel kötött megállapodást – mondta Tállai. Ennek értelmében újabb terheket nem háríthat az állam a bankokra a beleegyezésük nélkül. A Magyar Bankszövetség korábban hangsúlyozta, hogy csak piaci árfolyamon forintosítanák ezeket a hiteleket, ennél kedvezményesebb árfolyamról kizárólag akkor lehet szó, ha a bankok veszteségét kompenzálják. A forintosítás során a jegybanki devizatartalék bevonására is számít a kormány.

A devizahiteles elszámolás mérlegéről a miniszterhelyettes elmondta: 2,1 millió értesítőt küldtek ki a pénzügyi intézmények, ezeknek körülbelül 5 százalékára, 105 ezer szerződésre érkezett reklamáció az ügyfelektől. A panaszok döntő részét a hitelintézetek elutasították, a Pénzügyi Békéltető Testülethez eddig 4600 kérelem jutott el.

forint autóhitelek Bank
Kapcsolódó cikkek