Pénz- és tőkepiac

Jelzálogbankot alapít az Erste

A Magyar Nemzeti Bank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás után előálló mérlegszerkezetre reagálva az Erste Bank jelzálogbankot alapít. A hazai szabályozásban csak  jelzálogbank (jelzáloghitelintézet)  jogosult jelzáloglevelet kibocsátani, mellyel az MNB előírásai és a hosszú forrásokat igénylő eszköz-forrás gazdálkodás leghatékonyabban teljesülhetnek. (A Magyar Nemzeti Bank rendelete előírja, hogy minden olyan magyarországi bank, aki jelzáloghitelezést folytat köteles 2016. október 1-től hitelállományának legalább 15%-át jelzáloglevél formájában finanszírozni.)

A jelzáloglevél hazánkban és külföldön is több mint 100 éves múltra visszatekintő értékpapír  (ld. covered bond, pfandbrief, lettre de gage stb), a régió több országában is kibocsátóként is jelen van az Erste csoport valamelyik leánybankja, melyekhez most a magyar Erste is csatlakozik.

Az Erste számára a mostani jelzálogbank alapításnak tehát kettős jelentősége van: Egyik, hogy a szabályozói környezet elvárásának idejében szeretnénk eleget tenni és tudjuk, hogy egy szakosított hitelintézet alapítása hosszú és összetett folyamat. A kétlépcsős felügyeleti engedélyezés részeként a héten várhatóan beadásra kerül az MNB-hez a jelzálogbank-alapítási kérelmünk, amelyet az új leányvállalat cégbírósági bejegyzése után követ majd a működési engedély benyújtása.

Annak érdekében, hogy időben felálljon az új jelzálogbank, az összes személyi és tárgyi feltételt elő kell készítenünk és 2016. október 1-ig és a forrásbevonásnak is le kell zajlania. Magyarországon az OTP után nekünk van a legnagyobb jelzálog-alapú hitelállományunk, és a törvényileg meghatározott 15%-os jelzáloglevél állomány összegyűjtése viszonylag hosszú folyamat.

Másrészt, ez kiváló lehetőség arra, hogy a forintosítás után keletkezett, nagy volumenű és hosszú lejáratú forint alapú hitelállományt alacsony kamatozású, akár 5-10 éves források bevonásával finanszírozzuk, így a forint források lejárati összhangja kedvezőbb legyen.

Jelenleg a magyar piacon 3 jelzálogbank működik (az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank). A új szabályozás változás miatt az Erste Jelzálogbak mellett 1-2  jelzálogbank-alapításra még számítani lehet a piacon.

jelzálogbank Erste
Kapcsolódó cikkek