Pénz- és tőkepiac

Teljesítették a biztosítók a szükséges adatszolgáltatást

A meghatározott határidőre minden érintett biztosító teljesítette a felkészülési célú, 2014. évre vonatkozó számszerű és szöveges adatszolgáltatást, amely a biztosítási szektorra vonatkozó új, átfogó szabályozás, a Szolvencia II. rendszerre való átálláshoz szükséges - olvasható a jegybank honlapján.

A tájékoztatás szerint az adatokat a jegybank ellenőrizte, és a feltárt hibák javíttatása után továbbította az európai hatóságnak.

A jegybank emlékeztetett, hogy a Szolvencia II. Európa szerte 2016. január 1-jétől lép életbe. Az új rendszer alapja a bankoknál már korábban bevezetett kockázatalapú tőkekövetelmény-számítás, amely fejlett kockázatkezelési és matematikai módszerekkel szolgálja a biztosítók hosszú távú fizetőképességét, úgynevezett szolvenciáját.

Annak érdekében, hogy a biztosítók az új szabályozás bevezetése előtt megismerkedjenek az EU szinten egységes adatszolgáltatás tartalmával, és felkészüljenek azok előállítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 januárjában felkérte a biztosítókat az európai hatóság által kiadott iránymutatások szerint meghatározott információk benyújtására.

Az MNB 2015 tavaszán összesen 11 alkalommal tartott technikai konzultációt a piaci szereplők részére, melyek keretében sor került a felmerülő kérdések megvitatására, valamint a tapasztalatok és célszerű lépések ismertetésére.

szolvencia biztosítók adatszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek