Pénz- és tőkepiac

Több lehet a prémium banki ügyfél

Tovább növekedhetett az elmúlt hónapokban a prémium banki szolgáltatásokra jogosult ügyfelek köre, hiszen a lakossági megtakarítások gyorsan nőnek, miközben a piaci szereplők többsége egyre alacsonyabbra állítja a belépéshez szükséges limiteket. Ennek ellenére az ugrásszerű bővülésre mérsékelt az esély.

Több hitelintézet is megújította az elmúlt hónapokban a prémium banki szolgáltatáscsomagjait, s ennek eredményeképpen egyes szolgáltatóknál még alacsonyabbra kerültek a belépési limitek – derül ki a szolgáltatók honlapjain szereplő kondíciós listákból. A piaci mozgolódás persze érthető: a lakossági megtakarítások mennyisége az elmúlt egy-két évben igen gyorsan növekedett, így folyamatosan bővül az a kör is, amelyik meg tud felelni a magasabb színvonalú kiszolgálás elérésére vonatkozó feltételeknek. A korábban nagyjából 300 milliárdosra becsült prémium banki piac növekedésének ugyanakkor némi gátat szabhat, hogy az ügyfelek jelentős része nem ismeri ezeket a szolgáltatásokat Magyarországon, illetve, ha megfelel is az egyébként nem teljesíthetetlen feltételeknek, nem tudja igazán kihasználni a felkínált kényelmi szolgáltatásokat, illetve a kedvezményeket a kevésbé aktív számlahasználat miatt.

A megtakarítások alakulása mindenesetre kedvez a bővülésnek: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások nettó pénzügyi vagyona az első negyedévben meghaladta a 29 ezer 300 milliárd forintot, ez 13,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Bár ez a növekedés jelentős részben a hitelek leépülésének a következménye, érezhetően nőhet azoknak a középosztálybeli háztartásoknak az aránya is, amelyek meg tudnak felelni egy prémium ügyféllel szemben támasztott feltételeknek.

A nagyobb hazai szolgáltatók honlapjai alapján ma már akár kétmillió forintnyi megtakarítás vagy akár 180 ezer forintos havi jövedelem is elég lehet egy prémium folyószámla megnyitásához, illetve az emelt szintű vagy kedvezményes szolgáltatások igénybevételéhez. Az általános követelmény persze nem ez: a minimális havi jövedelmet (jóváírást) többnyire 250 ezer és 450 ezer forint között határozzák meg a piaci szereplők, és a legtöbb esetben az adott szolgáltatónál elhelyezett megtakarítások összegének is el kell érnie az ötmillió forintot. (Ezek ugyanakkor kivétel nélkül vagylagos feltételek, tehát a prémium szolgáltatás igényléséhez elég az egyiket teljesíteni.)

A megcélzott ügyfélréteg ugyanakkor a helyenként előforduló könnyítések ellenére sem egységes: a CIB Bank Magnifica névre keresztelt, az elmúlt hónapokban lépcsőzetesen bevezetett szolgáltatásának igényléséhez például vagy 450 ezer forintos havi jövedelemet, vagy 9 millió forintos megtakarítási állományt kell felmutatnia az ügyfélnek, de a 400 ezer forintos jövedelem a Raiffeisen Bank Gold 2.0 termékénél is feltétel, ha ez nincs meg, akkor nyolcmilliós megtakarítást várnak el. Az MKB Bank közelmúltban bevezetett MKB Exkluzív 2 nevű szolgáltatáscsomagjánál viszont ötmilliós megtakarítási, illetve 250 ezres jóváírási limitet határoztak meg, igaz, itt a szolgáltatáscsomagnak külön havi díja van, amely csak viszonylag komoly számlaforgalom generálásakor éri meg az ügyfélnek.

Az extra szolgáltatások köre ugyanakkor aránylag homogén: a legtöbb prémium banki csomagnak része a személyes tanácsadás – ami viszont csak az arra kijelölt fiókokban érhető el –, az élőhangos telebank és a soron kívüli kiszolgálás is. Mindezek mellett egy sor kedvezmény is járhat a csomagokhoz, legyen szó akár az átutalások és más tranzakciók, akár a bankkártyák költségeiről.

Bank prémium
Kapcsolódó cikkek