Pénz- és tőkepiac

Három nap alatt már sokan váltottak a becsődölt Astra biztosítóról

A Netrisk.hu adatai szerint hétfő déltől csütörtöktök délig az érintettek több mint 12 százaléka élt azzal a lehetőséggel, hogy a csődbe ment Astránál kötött kötelező biztosításukat közös megegyezéssel felmondja, és október elsejei hatállyal azt egy másik biztosítónál kösse meg. Bár az új szerződések átlagdíja összességében csaknem ötödével magasabb az előzőnél, a váltók 37 százaléka mégis talált alacsonyabb, vagy közel azonos összegű kgfb-t egy másik biztosítónál is - olvasható a Netrisk mai közleményében.

Eddig a szerződések 71 százalékát öt biztosító, a KÖBE, a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta szerezte meg.

A piacvezető online biztosításközvetítő portál az Astránál kötött összesen mintegy 160 ezer kgfb-szerződés 15 százalékát kezeli. E minta azt mutatja, hogy az astrás kötelező biztosítások átkötésének időszaka aktívan indult: az első 72 óra alatt több mint 15 ezer kalkulációt végeztek az érintett ügyfelek a portál oldalain, amelyeknek körülbelül az ötödében rögtön intézkedtek is a biztosítóváltásról. Az új szerződések átlagdíja 24 800 forint volt, ami 19 százalékkal haladta meg a korábbi Astra-kötelezők átlagdíját. Az új szerződések díjain azonban akár spórolni is lehetett: a biztosítást váltók 26 százaléka legalább 5 százalékot spórolt a korábbi díjához képest, miközben további 11 százalék gyakorlatilag a korábbival megegyező összeget fizet majd további egy éven keresztül.


A szerződők 38 százalékának ugyanakkor legalább 25 százalékkal nőtt a díja, 3 százaléknyian pedig több mint kétszeresét fizetik az előző köteleződíjuknak.

„A mostani ’mini kampány’ annyiban mindenképpen eltér a korábbi év végi kampányoktól, hogy a biztosítóknak, ha akartak volna, akkor sem volt lehetőségük speciális tarifákkal felkészülniük – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk. hu vezérigazgatója – Az Astrától közös megegyezéssel elbúcsúzó ügyfelek ugyanis október 1-jei hatállyal váltanak biztosítót, erre az időszakra azonban a jogszabály szerint legkésőbb augusztus elejéig meg kellett hirdetni a díjakat. Így az érintetteket ezúttal egyetlen biztosító sem bombázza akciós árakkal, a kínálatban a folyamatosan emelkedő tendenciájú, normál évközi díjak szerepelnek.”

Az első három napban megkötött új szerződések 71 százaléka mindössze öt biztosítóhoz kerül: a legtöbbet eddig a KÖBE gyűjtötte be, őt követi a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta.

„Ugyancsak az astrás ügyfeleket  érintő fontos eltérés például az év végi kampányokhoz képest, hogy a döntésre is jóval kevesebb idő áll rendelkezésre. Bár a váltási   lehetőség csak most hétfőn nyílt meg, az aláírt megegyezésnek legkésőbb szeptember 30-ig be is kell érkeznie az Astrához. Vagyis immár gyakorlatilag alig több mint tíz napjuk maradt az érintetteknek arra, hogy eldöntsék, hová viszik át kötelező biztosítási szerződésüket az Astra Biztosítótól.” – figyelmeztet a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek