Pénz- és tőkepiac

A Banif Plus beolvad a Cofidisbe

Hamarosan beolvad a Banif Plus Bank Zrt. a Cofidis Magyarországi Fióktelepébe – értesült a Világgazdaság.

A lépésre azért van szükség, mert a Cofidis anyavállalata, a francia Cofidis Participations Csoport idén júniusban 410 millió euróért felvásárolta a hazai Banif portugál tulajdonosát, a Banco Banif Maist. A két magyar leányvállalatnak 2015 júniusától már azonos a könyvvizsgálója, a KPMG, mely korábban csak a Cofidis beszámolóit auditálta, az anyacégek tranzakcióját követően azonban a Banifnál is felváltotta a PricewaterhouseCooperst.

Az átlagos gépjárműveket finanszírozó, budapesti székhellyel és öt vidéki fiókkal rendelkező Banif Plus Bank eltűnése nem befolyásolja a hazai banki erőviszonyokat, mivelhogy piaci részesedése a 2014 végi 11,3 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján tavaly mindössze 0,04 százalék volt, kizárólag az ugyancsak francia Credigent magába olvasztó Quaestor Bankot előzte meg.

A Banif Plus a Tecnicrédito Magyarország Pénzügyi Zrt. átalakulásával vált bankká 2006-ban. A múlt év végén 13,7 milliárd forint értékű hitelállománnyal rendelkező Banif a 2014-es évet közel 1 milliárd forintos adózott veszteséggel zárta, szemben az előző évi csaknem 1,2 milliárdos nyereséggel. Vesztesége miatt a pénzintézet saját tőkéje az elmúlt év végére 3 milliárd forintra csökkent, ám tőkeproblémái így sem adódtak, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által előírt többlettőke-követelménnyel számolt tőkemegfelelési mutatója 18,06 százalékon állt 2014 végén.

A nyolc országban – kivétel nélkül Európában – jelen lévő Cofidis 2005 óta működteti magyarországi fióktelepét, s nyújt személyi kölcsönöket Magyarországon. Az idehaza gyorskölcsöneiről ismert pénzintézet 2011 decemberében erősödött meg jelentősen, akkor 4,5 milliárd forint értékű fogyasztói hitelt vett át a HSBC-től. A Cofidis-csoport 2014 végi, 10,6 milliárd eurós kihelyezéséből 86 millió eurónyi volt a magyarországi.

Banif Plus Bank Zrt. Cofidis
Kapcsolódó cikkek