Pénz- és tőkepiac

Megéri hitelből venni földet

Nem egészen évi kétszázalékos kamatért vehetnek fel hitelt az eladandó állami földekre pályázó gazdák, és azt az MFB-hez tartozó Budapest Banknál igényelhetik. A kondíciók tükrében sok gazda dönthet úgy, hogy kölcsönből vesz állami földet.

Nagyon kedvező feltételekkel juthatnak hitelhez az állami földekre pályázó gazdák Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentése szerint. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kidolgozott, húszéves lejáratú kamata a futamidő első tíz évében 1,95 százalékos lesz, és a futamidő második felére is kedvezményes kamatú hitellel számolhatnak a gazdálkodók. A földhitel minimális összege 3 millió forint, a maximális összeg 300 millió forint egy földművesnek. Az érintettek az MFB-csoporthoz tartozó Budapest Bankon keresztül intézhetik a hitelfelvételt november 15-től. Akinek van érvényes haszonbérleti szerződése, annak 10 százalékos önerő kell, akinek nincs, annak 20 százalékos.

Mindezek alapján az érintett gazdáknak megéri hitelből finanszírozni a földvásárlást, hiszen mind a kamat, mind az önerő elvárt mértéke nagyon alacsony, igencsak hosszú futamidő mellett. Ezekkel a paraméterekkel az új hitel kedvezőbb a gazdák által igen kedvelt növekedési hitelprogram (NHP) konstrukciójánál is. A lassan szintén eladósorba kerülő Budapest Bank is jól jár az értékesítői szerepkörrel: amellett, hogy óvatos becslés szerint több tízmilliárdnyi hitel folyósításában vesz részt, több ezer, az agrárszektorban érdekelt ügyféllel tud kapcsolatot teremteni különösebb erőfeszítés nélkül. A bank fiókhálózata pedig bírja majd a terhelést: közel száz, az ország teljes területét viszonylag jól lefedő értékesítési egységével a Budapest Bank a legnagyobb hálózatot működtető bankok közé tartozik.

Az állami földek finanszírozásában való közreműködés pedig jól illik a képbe a hitelintézetnél, hiszen egyrészt azon szereplők egyike, amelyek stratégiai területnek tekintik a kis- és középvállalkozások kiszolgálását, másrészt a mezőgazdasági területre is nagyon komoly hangsúlyt fektet. A hitelintézet által közölt féléves adatok szerint az elsősorban a kkv-kra szakosodott üzletág, a Budapest Bank Business 432 milliárd forintos hitelállományt kezelt június végén, az üzletág folyószámla- és lekötött betétállománya pedig 283 milliárd forintot ért el. A bankcsoport lízingállománya 51,8 milliárd forintot tett ki. A vállalati üzletág eredményeihez emellett a bank által kiadott értékelés szerint hozzájárult az NHP-ban való aktív részvétel is, amelynek második szakaszában a bankcsoport összesen 97,6 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 12 százalékát helyezte ki 2015. június 30-ig.

A tervek szerint nagyjából 380 ezer hektár állami földterületet adnak el, az érintett mintegy 50 ezer földrészlet 80 százaléka 10 hektár alatti. Mindez azt jelenti, hogy – az OTP Termőföld Értéktérkép által kalkulált 850 ezer forintos hektáronkénti átlagárat figyelembe véve – bő 300 milliárd forint értékű földet értékesíthet az állam, amelyből várhatóan több tízmilliárdnyit hitelből fizetnek majd ki a gazdák. A teljes agrárhitelezési piacot figyelembe véve sem elhanyagolható a most várható eladássorozat: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén – az élelmiszer- és dohányipar nélkül – 330 milliárd forintnyi agrárhitel-állomány volt a magyar vállalkozásoknál, amely 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az agrárhitelek súlya ezzel együtt folyamatosan emelkedett az elmúlt években a vállalati állományon belül: 2010 és 2015 júniusa között 3,8-ról 5,6 százalékra nőtt.

Egy hónap múlva indul a licit

A következő hónapokra a kormány legfontosabb feladatának nevezte Lázár János a földügyek rendezését a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette: elindult az a program, amelynek keretében mintegy 380 ezer hektárnyi földet privatizálhatnak. Lapzártánk után kerültek nyilvánosságra az első hat megye parcelláinak adatai, a bejelentés szerint 3700 egységről van szó. Az első körben Győr-Moson-Sopron, Vas, Heves, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állami földjei érintettek. Az első árverések november 16-án lesznek a hat megyeszékhelyen, később a programot mind a 23 megyei jogú városban folytatják. Áron aluli értékesítés elképzelhetetlen – ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A vonatkozó rendelet szerint a földek kikiáltási ára a helyi piaci árszint 10 százalékkal növelt ára lesz, csak felfelé lehet licitálni. A három hektárnál kisebb területek adatai már néhány napja megjelentek, ezekre a vonatkozó rendelet szerint nem kell árverést kiírni, csak nyilvánosan ajánlatot kell tenni rájuk. Minden birtokméret esetében csak helyben lakó magánszemélyek lehetnek a vevők.


földprivatizáció mezőgazdaság hitel
Kapcsolódó cikkek