Pénz- és tőkepiac

Varga: tovább kell élénkíteni a hitelezést

Jövőre csökken a banki különadó mértéke, és a teher mérséklése 2017-ben is folytatódik majd - ígérte Varga Mihály.

Jövőre csökken a banki különadó mértéke, és a teher mérséklése 2017-ben is folytatódik majd, ami remélhetőleg hozzájárul a pénzügyi szolgáltatók hitelezési aktivitásának további növekedéséhez – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Széchenyi Kártya Program mai ünnepségén.

A miniszter rámutatott: a programot a kormány évi 4 milliárd forinttal támogatja a költségvetésből kamattámogatás és garancialehívás formájában, ám a másik oldalon az éves adóbevételi többlet eléri az évi 40-45 milliárd forintot.

Varga Mihály szerint a konszolidáció időszaka lezárult a magyar gazdaságban, így most az a kérdés, hogy a jelenlegi teljesítményt hogyan tudjuk tartósan fenntartani. A jövőt illetően most is akadnak kockázatokra utaló jelek: ilyen például a kínai növekedés lassulása, a Fed közelgő szigorítása, a migráció, vagy éppen a lehetséges Volkswagwen hatás – bár ennek jelei itthon egyáltalán nem látszanak. Mindezek mellett a kormány előtt is állnak feladatok, amelyeket meg kell oldani: így például a hitelezési aktivitás növelése, illetve fenntartása, a szakképzési rendszer átalakítása, az építőipar teljesítményének növelése, a beruházások ösztönzése, és az uniós támogatások minél gyorsabb és minél hatékonyabb lehívása. Ha viszont a kormányzat megteszi ezeknek az akadályoknak az elhárítása érdekében szükséges lépéseket, minden adott lesz ahhoz, hogy a növekedés 2016-ban is az ideihez hasonló mértékű legyen – szögezte le a miniszter.

A rendezvényen elhangzottak szerint a Széchenyi Kártya Programban a 2002-es indulás óta eltelt időszakban több mint 1500 milliárd forintnyi finanszírozás jutott el a hazai vállalkozásokhoz. A hiteligénylések száma megközelíti a 300 ezret, amelyből több mint 224 ezer hitelügylet jött létre. A Széchenyi Kártya Program hiteltermékei – amelyekből ma már hatféle áll az érintettek rendelkezésére – a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhetők: a 300 iroda pedig országos lefedettséget, és magas szolgáltatási színvonalat biztosít.

különadó Bank kavosz Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek