Pénz- és tőkepiac

Visszatért az ABN Amro

Sikerrel vette a rajtot az ABN Amro az amszterdami tőzsdén. Pénteken a bankrészvény árfolyama 1,8 százalékot emelkedve 18,47 eurón zárt, ezzel 16,7 milliárd euró­ra értékelve a pénzintézetet. Az ABN Amro visszatérése a 2008-as válság utáni legnagyobb európai banki részvénykibocsátást jelenti. A holland állam most 17,75 euróért, azaz a jegyzési sáv középértékén adott el egy 20 százalékos, 188 millió darabos részvénypakettet. Nem csináltak túl jó üzletet, hiszen annak idején 22 milliárd euróért államosították az ABN Amrót, igaz, nem is ez volt a cél, hanem a nagyra törő terveket szövő, majd ebbe belebukó bank megmentése.

Az ABN Amrót 2007-ben a Royal Bank of Scotland, a Banco Santander és a Fortis alkotta csoport vásárolta meg a történelem legnagyobb, 71 milliárd eurós banki akvizíciója során. Az RBS és a Fortis később majdnem belerokkant az ügyletbe, a válság idején ők is állami segítségre szorultak. Az ABN Amro részvényei tőlük kerültek az államhoz azzal, hogy a bankot kisebb méretű, de életképes pénzintézetté alakítsák át.

Ez megtörtént, az ABN méretre a harmadik legnagyobb holland pénzintézetté vált, bevételeinek 80 százaléka a hazai piacról származik. Az állam 3,3 milliárd eurót kapott a részvényekért. A privatizáció későbbi időpontban folytatódik.

abn
Kapcsolódó cikkek