Pénz- és tőkepiac

Elillant nyugdíjpénzek

A Quaestornál nyugdíjra előtakarékoskodók rosszul járnak, sok pénzüket fektették Quaestor-kötvényekbe; az alapkezelő kerülte a cégcsoport hitelpapírját, az ügyfelek pénze mégis bent ragadt.

Miközben a kártalanítás egy részén már túlesett kötvényesek a pénzük másik felére várnak, elkezdett rendeződni a Quaestor-birodalom egyéb pénzügyi cégeinek a sorsa is. A csoportnak volt például egy nyugdíjpénztára, amelynek 2014 végén a jegybank adatai szerint 955 tagja és nem egészen 621 millió forintos vagyona volt. A pénztár küldöttgyűlése a brókerbotrány márciusi kirobbanása után néhány hónappal, még tavaly júniusban döntött arról, hogy beolvadnak a Pannónia Nyugdíjpénztárba. A Pannónia így körülbelül 700 taggal és 400 milliós vagyonnal gyarapodott. Tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt is jóváhagyta, hogy a Pannónia legyen a Quaestor Nyugdíjpénztár jogutódja.

A pénztártagok viszont nem lehetnek maradéktalanul elégedettek, a Quaestor Nyugdíjpénztár ugyanis a megtakarításaik egy részét Quaestor-kötvényekben tartotta, az intézményi befektetők pedig kimaradnak a kártalanításból. A Quaestor Nyugdíjpénztár 2014-es beszámolója szerint névértéken 62,5 millió forintnyi Quaestor-kötvényt tartott. A tavaly június 30-án készült féléves beszámolóban is több mint 91 milliárd forintnyi olyan szerepel az eszközök között, amely nem állampapír, ez persze nem biztos, hogy mind Quaestor-kötvény, lehet közte más hitelpapír is. A pénztártagok mindenesetre ez alapján a megtakarításuk körülbelül tizedét elbukhatják. Még rosszabbul járhatnak az ország egyetlen foglalkoztatói

nyugdíjszolgáltatójának ügyfelei. A céget öt évvel ezelőtt alapította meg a Quaestor, és a mai napig nem akadt konkurenciája a piacon. Az ügyfelek az eddigi teljesítménnyel aligha lesznek elégedettek, éves beszámolója szerint ugyanis a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatónak 2014 végén névértéken számolva 1,15 milliárd forintos értékpapír-portfóliója volt, és ennek csaknem a kétötödét Quaestor-kötvényekben tartották. A társaság októbertől egyébként az Allianzhoz került át.

Nem buknak viszont a kötvényeken a Quaestor Befektetési Alapkezelő ügyfelei, az alapkezelő portfóliómenedzserei ugyanis az alapok éves jelentései szerint nem hittek a Quaestor-kötvényekben. Kötvények közül az Aranytallér alap kivételével a konstrukciók kizárólag magyar állampapírokat tartottak, az Aranytallér vegyes alap pedig tart ugyan vállalati kötvényt, ez azonban a 2014-es éves jelentése szerint az Alteo 2017-ben lejáró értékpapírja lehet.

Az Aranytallér egyébként kifejezetten jól teljesít, az elmúlt 12 hónapban csaknem 10 százalékos hozamot ért el. A quaestoros alapok teljesítménye változó volt az elmúlt évben, a Q1 ingatlanalap árfolyama 22 százalékot esett, az alap azonban zártkörű, így kisbefektetőknek közvetlenül nincs benne megtakarításuk. A quaestoros kötvényalap és a kiegyensúlyozott vegyes alap árfolyama emelkedett az elmúlt évben, a pénzpiaci alapé stagnált, a devizásé pedig esett valamelyest. Az ügyfélpénzek is megvannak a jegybank legutóbbi közlése szerint, a kisbefektetők azonban nem férnek hozzá a pénzükhöz, mivel a befektetési jegyek forgalmazása már 10 hónapja szünetel.

Az NHB Bank lett az Access vezető forgalmazója

Az NHB Bank lesz az Access befektetési jegyek vezető forgalmazója – tájékoztatta az alapkezelő az ügyfeleit, miután a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. közölte: megkezdődik

a Buda-Cash Brókerház tbsz- és nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkező ügyfelek vagyonelemeinek kiadása. Az Access információja szerint a tbsz- és nyesz-számlával rendelkező Buda-Cash-ügyfelek jelentős része vásárolt befektetési jegyeket is, amelyeket az új vezető forgalmazó fogad majd be, ennek technikai feltétele ügyfélszámla nyitása.

a Buda-Cash Brókerház tbsz- és nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkező ügyfelek vagyonelemeinek kiadása. Az Access információja szerint a tbsz- és nyesz-számlával rendelkező Buda-Cash-ügyfelek jelentős része vásárolt befektetési jegyeket is, amelyeket az új vezető forgalmazó fogad majd be, ennek technikai feltétele ügyfélszámla nyitása. -->

hitelpapír Quaestor
Kapcsolódó cikkek