Pénz- és tőkepiac

Ismét pénzt gyűjtenek a magánkasszák

A Budapest tagjai már hátradőlhetnek, a Horizontnál úgy látják, várhatnak még a komoly kampánnyal. Az idén valamivel aktívabbak lehetnek a tagok, mint tavaly.

Újrakezdhetik az intenzív kampányt és a tagdíjgyűjtést a magánnyugdíjpénztárak, ha fenn akarnak maradni. A négy megmaradt intézménynek már 60 ezernél is kevesebb tagja van, az elvárás pedig az, hogy intézményenként legalább a 70 százalékot érje el rendszeres tagdíjfizetési ráta. Ha ugyanis az arány ez alá csökken, a jegybank elrendelheti a pénztár végelszámolását.

A tagdíjfizetést illetően háromféle pénztártag van. Vannak, akik egész évre egyszerre fizetik be a teljes tagdíjat, mások havonta utalnak, egy harmadik csoport pedig – a teljes tagság nagyjából ötöde – pedig nem fizeti be a minimális összeget sem. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál az első típus a jellemző, náluk 2015-re a tagság 82 százaléka fizetett tagdíjat, és a 70 százalékos limitet már februárra elérték, noha az április volt az első hónap, amikortól a jegybank vizsgálta az arányokat. A pénztár az idei tagdíjakkal kapcsolatban már októberben kampányolni kezdett. Elég nagy sikerrel, hiszen a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt a teljes 2016-os évre vonatkozóan már decemberre teljesítették, vagyis a Budapest 7151 tagja megnyugodhat, a 30 milliárd forintos vagyont kezelő pénztárat az idén már nem zárhatja be a jegybank a tagok passzivitására hivatkozva.

A legnagyobb hazai magánkassza, a 38 ezer tag 138 milliárd forintos vagyonát kezelő Horizont viszont csak néhány hét múlva kezdi a mozgósítást. A pénztárnál úgy értelmezik, hogy tavaly az éves díjfizetést választó tagok – a tagság többsége náluk ilyen – áprilistól fizették be a díjat, így elegendő, ha legkésőbb az idén is áprilisban fizetnek. A Horizontnál volt egyébként tavaly a legmagasabb – 83 százalékos – a tagdíjfizetési arány.
A Szövetségnél bizakodnak, mivel január első két hetében már 65 százalékon állt a tagdíjfizetők aránya. Náluk viszont az aktív tagoknak csak a harmada fizet be az egész évre, a többiek havonta utalnak.

Utóbbiak közül sokan azonban díjlehívással utalják át a tagdíjat, így tőlük várhatóan minden hónapban megérkezik majd az elvárt összeg – mondja Kutiné Csurgai Ágota ügyvezető igazgató. A Szövetség a második legnagyobb magánnyugdíjpénztár, 10 ezer tagja van, számláikon 33 milliárd forinttal. A legkisebb magánkassza, az MKB a 2014-es éves jelentése szerint közel 4400 tag csaknem 18 milliárdos vagyonát kezelte. Náluk is sokan havonta fizetik a tagdíjat, tavaly minden kritikus hónapban sikerült így is elérniük a szükséges arányt.

A tagdíjak befizetése azonban csak a kényszerű végelszámolás elkerüléséhez elegendő, ahhoz kevés, hogy a pénztárak fenn is maradjanak. Az intézmények ugyanis a tagdíjaknak legfeljebb 2,5 százalékát vonhatják el a működésükre, ez a havonta 200–1000 forint között szóródó kötelező tagdíjakkal számolva ágazati szinten évente mindössze 8,5 millió forint körül van. A szektor működési kiadásai viszont tavaly már az első kilenc hónapban 323 millió forintot tettek ki. A pénztárak ezért működési célú adományt is várnak a tagoktól, amelyet változó sikerrel szednek be. A Budapestnél például közlésük szerint a tagdíjfizető tagság többsége befizette a 6 ezer forintos működési támogatást, a Horizont is tavaly a tagok több mint felétől beszedte a 6 ezer forintos adományt. A Szövetségnél viszont tavaly csupán 20 százalék fizetett adományt, az idén ennél magasabb arányt várnak. Ez a pénztár egyébként a tavalyinál több, 8 ezer forintos adományt kér az idén.

magánkassza
Kapcsolódó cikkek