Pénz- és tőkepiac

Még várni kell a jüankötvény kibocsátására

Magyarország elhalasztja jüankötvény-kibocsátását a piaci bizonytalanságok miatt - közölte egy, az üzlethez közel álló forrás csütörtökön, akit a Dow Jones idézett.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán sikeresnek értékelte a Bank of China (BOC) által a jüankötvény kibocsátásának előkészítésére hétfőn és kedden rendezett "non-deal roadshow"-t. Az ÁKK-nak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a tárgyalások sikeresek voltak, a befektetők nagyon elégedetten és pozitívan nyilatkoztak Magyarországról a hallottak alapján".

Az államadósság kezelő egy hete csütörtökön jelentette be, hogy Magyarország befektetők toborzásával bízta meg a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kibocsátásához. Az akkori bejelentésben hangsúlyozták, hogy Hongkongban és Szingapúrban "csak tájékozódó jellegű találkozókról van szó, ami a közeljövőben kötvénykibocsátáshoz is vezethet".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

jüankötvény kínai jüan
Kapcsolódó cikkek