Pénz- és tőkepiac

Milliárdos bukás az Access-ügyfeleknek

A befektetők pénzének jó nagy része végleg bent ragadhat az Access Alapkezelő alapjaiban. Az alapkezelő ügyfelei már lassan egy éve egyáltalán nem jutnak hozzá a megtakarításukhoz, mivel a társaság befektetési jegyeinek fő forgalmazója a Buda-Cash volt. Új forgalmazót már talált az alapkezelő, az új partner az NHB Bank lesz, az ott nyitott értékpapírszámlákra lehet majd transzferáltatni a befektetési jegyeket.

Az alapkezelő tíz alapjának árfolyama viszont az elmúlt évben elég rosszul alakult. A tíz alapból ötnek már hónapok óta meg sem tudják állapítani a pontos nettó eszközértékét, mivel sok eszközük bent ragad a Buda-Cashnél vagy pedig a DRB-bankcsoportban. Tekintettel arra, hogy intézményi befektetőknek az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap sem fizet kártalanítást, ezek megtérülésére nincs is sok esély. Az alapkezelő a honlapján megjelent közzétételek szerint azt tervezi, hogy ezeket a konstrukciókat két sorozatra: egy folyamatos kereskedésű normál és egy illikvid sorozatra bontja majd. Erre a jogszabályok szerint van lehetőség, a korábbi sorozat megszűnik, helyette a kibocsátott mennyiséggel azonos számú normál és illikvid befektetési jegyet vezetnek be, a befektetők pedig a korábbi befektetési jegyeikkel azonos számút kapnak mindkét sorozat papírjaiból. Az illikvid papírok persze valószínűleg teljesen értéktelenek lesznek.

Eddig három befektetési alapról jelent meg olyan közzététel, amely tartalmazza, hogy az eszközök mekkora hányada kerülhet át az illikvid sorozatba. A legnagyobb konstrukció ezek közül az Access PP Deposite óvatos vegyes alap, amely 4,6 milliárd forint körüli nettó eszközértékkel rendelkezett a Buda-Cash összeomlásakor. Ennek az alapnak a 64 százaléka kerülhet az illikvid sorozatba, vagyis a befektetői a pénzük mintegy kétharmadát bukhatják el.

A másik két alap lényegesen kisebb, a HFT származtatott alapban 180 millió, az Access Alternative abszolút hozamú alapban pedig csupán 36 millió forint volt. A HFT-nek a 44,3, az Access Alterna­tive-nak pedig több mint a 77,5 százaléka kerülhet illikvid sorozatba, ha a jegybank is jóváhagyja az alapkezelő kezdeményezését. Annak az öt Access-alapnak a befektetői sem valószínű, hogy elégedettek lesznek a forgalmazás helyreállítása után, amelyeknek a nettó eszközértékét a mai napig meg lehet állapítani. A BAMOSZ adatai szerint ugyanis az egyéves hozamuk jelenleg –11,4 és –25,2 százalék között van.

access brókerbotrány
Kapcsolódó cikkek