Pénz- és tőkepiac

Belülről bomlaszthatnak a nagybefektetők

Birtokon belülre kerültek az AIG feldarabolását szorgalmazó milliárdosok. A négy hónapja a nyilvánosság előtt zajló csatározások ezután zárt ajtók mögött, az igazgatótanács asztala körül folytatódnak.

Birtokon belülre kerültek az American International Group (AIG) biztosítótársaság feldarabolását szorgalmazó milliárdosok: Carl Icahn és John Paulson nagybefektetők beülhetnek az igazgatóságba, hogy személyesen képviseljék a részvényesi érdekeket. Icahn már jelezte, hogy bokros teendői miatt egyik megbízottja révén fogja képviseltetni magát a 16 fős testületben.

Ez azt jelenti, hogy a nagyobb részvényesi megtérülést mindenek elé helyező aktivista befektetők már nem kívülről kiabálhatnak be a pályára, hanem teljes jogkörrel részt vehetnek a „taktikai értekezleteken”, és beleszólhatnak a világ egykor, a válság előtti időkben legnagyobb biztosítójának számító AIG jövőjét meghatározó döntésekbe. A négy hónapja a nyilvánosság előtt zajló csatározások az AIG feldarabolásáról tehát ezután zárt ajtók mögött, az igazgatótanács asztala körül folytatódnak.

A The New York Times szakértői szerint Icahn és Paulson nem elégszik meg az igazgatósági székkel, hanem minden követ megmozgat az óriásvállalat hatékonyabban működő, profitorientáltabb egységekre való szétszedése érdekében. Douglas Steenland elnök a döntés kapcsán diplomatikusan annyit mondott, hogy a két nagybefektető tapasztalatainak felhasználásával dolgozhatják ki a jövő stratégiáját, ami a cél- és profitorientált, egyben karcsúbb AIG létrehozását eredményezheti. Az AIG vezetésében a „kisebb méret, vonzóbb jövő”-féle felfogás nem szerzett még kellő támogatást, ez azonban Carl Icahn szerint megváltoztatható, ők a katalizátor szerepét szeretnék eljátszani, megnyerve maguknak a többséget a változtatásokhoz. Icahnék 3,46 százalékos pakettel rendelkeznek a cégben, azaz kitartó lobbitevékenységet kell folytatniuk céljaik eléréséhez.

Annyit már sikerült kivívniuk, hogy az AIG januárban felvázolt egy költségcsökkentési tervet, amely jelzálogbiztosítójának a kiszervezését és pénzügyi tanácsadó érdekeltségének az eladását is magában foglalta. A biztosítótársaság egyes tevékenységeit szervezetileg elkülönítenék egymástól, hogy lemérhessék azok életképességét. Icahn és Paulson azonban még radikálisabb követelésekkel állt elő: szerintük az AIG életbiztosító ágát, illetve a vagyon- és balesetbiztosító ágát külön kellene választani, jelzálog-biztosítóját pedig el kellene adni. Paradox módon Icahnék kezére játszik a befektetői elégedetlenség is, ugyanis az AIG valóban nem képességei szerint teljesít, friss gyorsjelentése szerint a tavalyi záró negyedévet 1,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, ami a tőzsdén 3,7 százalékos árfolyamgyengülést váltott ki.

AIG biztosító
Kapcsolódó cikkek