Pénz- és tőkepiac

Kiszeretett Közép-Európából a Templeton

Egy százalék alá került a magyar államkötvények súlya az 51 milliárd dolláros Templeton Global Bond Fund portfóliójában az idei első negyedév végére – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A korábban Magyarország megmentőjeként emlegetett Franklin Templeton amerikai alapkezelő 2014 végén még közel 11 milliárd dollárnyi magyar papírt tartott különféle alapjaiban, de főleg az említett globálisban, majd tavaly nagy iramban leépítette ezt az állományt. Most hasonló tempóban szabadul meg a lengyel papíroktól: 2012 közepén még 14,4 százalékos súllyal szerepeltek a Michael Hasenstab által kezelt globális alapban, idén március végén viszont már csak 3,5 százalékkal, miután eladták az összes idén április 25-én lejáró lengyel kötvényt.

A nemzetközi befektetők becslések szerint összesen mintegy 10 százalékkal csökkentették lengyel kitettségüket 2016 első két hónapjában azt követően, hogy az S&P januárban váratlanul leminősítette Lengyelországot. A hitelminősítő akkor kifejezetten a politikai környezet megváltozásával indokolta lépését, nem sokkal a piacellenes intézkedéseket, köztük a bankszektort is sújtó különadókat bejelentő Jog és Igazságosság párt hatalomra kerülése után.

Logikus döntés csökkenteni a kitettséget az olyan biztos menedéknek számító feltörekvőkkel szemben, mint Lengyelország vagy Magyarország – kommentálta a Templeton lépését a Bloombergnek egy frankfurti kötvénymenedzser. Lengyelország vonzó célpont lehet az euróországokkal összevetve – tette hozzá –, ám a feltörekvők körében most nem az.

A tízéves lengyel kötvények hozama jelenleg több mint 2,5 százalékponttal a hasonló német papíroké fölött van, de így is legalább 6 százalékponttal kisebb a nála jóval alacsonyabb hitelminősítésű török és brazil papírokénál. 

 mindig is kockázatvállaló stratégiát követő Templeton Global Bond Fund az elmúlt két negyedévben 14,8 százalékra növelte portfóliójában a brazil államkötvények hányadát, ezzel Brazília benne a második legnagyobb szereplő Mexikó után. Az alap eszközállománya 3,8 milliárd dollárral csökkent az első negyedévben, amelynek végéig 0,4 százalékos megtérülést produkált – az elmúlt öt évben átlag 1,6 százalékot értek el.

Mélyponton a magyar hozam

Tizenöt éve először olcsóbb a magyar államadósság finanszírozása, mint a lengyelé, vagyis a tízéves hazai hozama alacsonyabb lett a napokban a hasonló futamidejű lengyelnél. Az Erste elemzői viszont arra számítanak, hogy jelentősen nem válik olcsóbbá a magyar adósságfinanszírozás a másik régiós országénál. Szerintük Magyarország az év végéig két nagy hitelminősítőnél is visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába, miközben Lengyelország adósminősítése romló tendenciát mutat. Ennek ellenére nem várható, hogy azonos adósosztályzatot kap a két ország, mert ha kikerülünk a bóvliból, a lengyeleké még akkor is jobb maradhat.

-->

S&P Templeton Global Bond Fund Franklin Templeton kötvények
Kapcsolódó cikkek