Pénz- és tőkepiac

Tesla és Netflix-kötvényeket vásárolnak Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványai létrehoztak egy pénzügyi befektetéssel foglalkozó céget FERIDA néven. A 20 milliárd forint közpénzzel kibélelt cég magyar állampapírok mellett többek között nemzetközi banki papírokba is elkezdett befektetni - írja a Magyar Narancs.

A FERIDA közlése szerint május közepéig 16 millió dollár, 12 millió euró és 1 millió svájci frank névértékű értékpapírokat vettek, illetve tartottak, ami összesen nagyjából 8,5 milliárd forintnak felel meg. A FERIDA technológiai cégek papírjait is elkezdte venni.

Május közepén az elektromos autókat gyártó Tesla Motors kötvényeiből egymillió dollár névértékben jegyzett papírokat, az internetes televíziós szolgáltatást nyújtó Netflix kötvényeiből pedig félmillió dollárnyit vett, ez a legnagyobb tétel a FERIDA portfóliójában - írja a Magyar Narancs.

Névérték alapján 4,4 milliárd forintnyi közpénz nagy nemzetközi pénzintézetek értékpapírjaiban fekszik: néhány százmilliót adtak például a Barclaysnak, a Commerzbanknak, az Erstének, a Royal Bank of Scotlandnak, a Raiffeisennek és az UniCreditnek is.

A lap szerint jelentős összegeket fektetett az alapítványi cég magyar állami papírokba is: lejegyzett 5 millió dollárnyi államkötvényt, s ugyancsak magyar állami érdekeltségekhez, a Magyar Fejlesztési Bankhoz és a Magyar Export-Import Bankhoz (Exim) vándorolt további (névértéken) 1,5-1,5 millió dollár, szintén kötvények formájában. A magánvállalkozások közül a legtöbb pénz – névértéken 1,2 milliárd forint – a magyar olajipari konszernt, a MOL-t találta meg.

alapítvány pallas athéné ferida MNB közpénz
Kapcsolódó cikkek