Pénz- és tőkepiac

Mélyben a brókercégek profitja

A svájci frank árfolyamának felrobbanása és a brókerbotrányok is rosszul érintették tavaly a hazai brókercégeket. A bevételek és a nyereség egyaránt csökkent.

Megszenvedték a tavalyi évet a hazai brókercégek. A társaságok a napokban tették közzé a beszámolóikat, amelyekben szinte kivétel nélkül csökkenő bevétel és profitadatok szerepelnek. Ahol indoklást is írtak a társaságok a kiegészítő mellékletekben, ott egyrészt a brókerbotrányokra, másrészt a svájci frank árfolyamának tavaly januári elszállására hivatkoznak.
A mérlegeiket közzétévő befektetési vállalkozások közül az Erste Befektetési Zrt. a legnagyobb, a mérlegfőösszege több mint 82 milliárd forint volt az év végén.

A cég viszonylag simán átvészelte a vérzivataros esztendőt. A társaságnál tavaly a befektetési szolgáltatások bevétele 13,8 százalékkal csökkent, nem érte el a 15,66 milliárd forintot. Mivel azonban a ráfordításokat is sikerült 2014-hez képest csökkenteni, a cég profitját alig érintette a bevételek visszaesése, 2015-ben az adózás előtti eredmény meghaladta a 2014-est, a nettó profit pedig tavaly is megközelítette a 2 milliárd forintot, aminek döntő részét – 1,8 milliárd forintot – kifizették osztalékként a tulajdonosnak, vagyis az Erste Bank Hungarynek.

A Concorde Értékpapírnál is jó 5 százalékkal esett vissza a befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele 4,71 milliárd forintra. A legnagyobb független hazai brókercégnél eközben a ráfordítások is nőttek, és megközelítették az egymilliárd forintot. Ez az eredményen is nyomot hagyott, az adózás utáni nyereség csaknem 30 százalékkal csökkent 1,21 milliárd forintra. A Concorde is kifizetett egyébként egymilliárd forintnyi osztalékot a tulajdonosainak.

A harmadik nagy brókercég, az Equilor befektetési szolgáltatásainak bevétele csupán 2,7 százalékkal, 3,42 milliárd forintra csökkent tavaly, a költségek viszont náluk is nőttek, így az adózás utáni eredmény csaknem a harmadával lett kisebb a 2014-esnek, 350 millió forintra csökkent. A cég beszámolójából az is kiderül: az ügyfeleik jelentős veszteséget szenvedtek el a frank árfolyamának januári elszállása után, olyan ügyfeleik is vannak, akiknél a veszteség meghaladta a számlájukon lévő egyenleget. Ezek a kliensek összesen 488 millió forinttal tartoznak a brókercégnek, ennek az összegnek a megtérülése pedig kétséges, emiatt csaknem 460 millió forintnyi értékvesztést számoltak el. A brókerbotrányok is hatással vannak a cég működésére. A Befektetővédelmi Alapba (Beva) jóval többet kell fizetni, mint eddig, emellett a Quaestor és a Hungária kötvényeseinek kártalanítására létrehozott alapba is fizethetnek majd, igaz, ez az összeg csökkenti majd a társasági adójukat.

A kisebb brókercégek profitja is visszaesett tavaly. A Solar Capitalnél a bevételek csökkentek, az adózás utáni eredmény pedig kevesebb, mint a hatodára, 14 milliárd forintra zuhant. A szintén kis cégnek számító Random Capital viszont ledolgozta a veszteségeit, és minimális pluszban zárta az évet. A jelenleg talán legproblémásabbnak számító befektetési vállalkozás, a Reálszisztéma vesztesége tavaly az ötszörösére nőtt, meghaladta a 80 millió forintot. A brókercéghez tavaly novemberben felügyeleti biztosokat rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank, az idén áprilisban pedig arról döntött a közgyűlés, hogy kérik a befektetési szolgáltatási tevékenységre jogosító licencük visszavonását. A veszteség ugyanis tartós maradhat, a működési feltételek javulására nem számítanak, a fix költségek viszont várhatóan nőnek majd a Kártalanítási Alapba történő befizetések miatt.

bróker
Kapcsolódó cikkek