Pénz- és tőkepiac

Akcióznak a pénztárak - Ingyen életbiztosítás vagy több tízezer forint járhat

Nehéz helyzetbe hozza a cafeteria-rendszer jövő évi átalakítása az önkéntes pénztárakat, a kasszák azokban nem adják fel. Az idén nyáron gáláns akciókkal próbálnak új tagokat szerezni, illetve a meglévőket rávenni, hogy több tagdíjat fizessenek. Ez érthető, hiszen ha több a befizetés, a pénztárak is több pénzből gazdálkodhatnak, ugyanis minden hónapban a frissen befolyt tagdíjak egy meghatározott részét vonhatják csak el a működésükre. Az önkéntes egészségpénztáraknál ez a tagdíjak maximum 10 százaléka lehet, a nyugdíjpénztáraknál pedig az első 10 ezer forintból még 10 százalékot, afölött legfeljebb 6 százalékot lehet levonni. A legtöbb pénztár persze ennél kevesebbel is megelégszik, és nem veszi igénybe a maximális összeget.

Az biztos, hogy jövőre rá kell venniük a tagokat az egyéni tagdíjfizetésre, ha a munkáltatók a pénztári tagdíjak helyett más juttatásokat adnak majd a dolgozóknak. A munkáltatói tagdíjfizetés közterhe ugyanis a jelenlegi 34,51-ról csaknem 50 százalékosra nő majd, miközben más cafeteriaelemeknél marad a kedvezményes kulcs, sőt 100 ezer forintnyi készpénzt is adhat a munkáltató alacsonyabb közterhek mellett.

„A jogszabályi változások megnövelték az egyéni befizetések fontosságát. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egyre inkább magukra lesznek utalva, ezért indítottunk közös akciót az egészségpénztárral. A befizetések folyamatosan emelkednek” – mondja Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A mindkét pénztári piacon vezető szereplőnek számító OTP a tagdíjfizetés felpörgetését úgy próbálja most ösztönözni, hogy azoknak a tagoknak, akik egyszerre lépnek be most az egészség- és a nyugdíjpénztárba, az első befizetés 20 százalékát visszautalják a bankszámlájára. A maximálisan visszaszerezhető összeg így pénztáranként 75 ezer forint, vagyis a legtöbbet akkor nyeri az ügyfél, ha kasszánként befizet 375 ezer forintot. Pluszban jövőre egyébként erre a befizetésére az államtól is igényelhet 20 százalékos adó-visszatérítést.

Nőttek az egyéni befizetések

Az OTP Egészségpénztárnál az idei első fél évben 14 százalékkal többet tettek félre a tagok, mint tavaly ugyanekkor – közölte az intézmény. Az egészségpénztári egyenlegeket elsősorban gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények vásárlására fordítják a pénztártagok, idén több mint 2 milliárd forintot költöttek erre a célra. Az OTP Egészségpénztár arra számít, hogy az év második felében emelkedni fog az egyéni befizetések aránya, hiszen a tagok egyre nagyobb számban igyekeznek kihasználni az év végi 20 százalékos adó-visszatérítésben rejlő lehetőségeket, ami csak az első fél év során befizetett összegek után, mintegy 280 millió forintot jelent.

A nyugdíjpénztári piacon második legnagyobb szereplőnek számító, az egészségpénztári piacon viszont lényegesen kisebb Allianz pénztáraknál azok kapnak ajándékot, akik azt vállalják, hogy havonta legalább ezer forinttal növelik a tagdíjukat. A jutalmuk egy élet- és balesetbiztosítás, amelynek biztosítási összege, illetve futamideje attól függ, mennyivel hajlandó a pénztártag növelni a befizetéseket. Ezerforintos tagdíjnövelés után egyéves biztosítás jár, amely halál esetén 200 ezer, baleseti halálnál 600 ezer forintot fizet. Szintén balesetbiztosítással próbálja rendszeres tagdíjfizetésre késztetni a tagokat a Pannónia Nyugdíjpénztár. A fizető tagok 750 ezer forintos biztosítást kapnak, akik nem fizetnek, azokat viszont kizárják ebből a szolgáltatásból.

Bár jelenleg elsősorban a nyugdíjpénztárak akcióznak, az egészségpénztárak lehetnek azok, amelyek többet buknak a cafeteria-rendszer átalakításán. Náluk a tagdíjak kétharmadát ugyanis a munkáltatók fizetik, miközben a nyugdíjkasszáknál fordított az arány, ott a tagdíjak kétharmada egyéni befizetésből származik.

kassza cafeteria pénztár
Kapcsolódó cikkek