Pénz- és tőkepiac

Hatalmasat bukik a brókerbotrányon a francia nagybank

A Société Générale az őt ért veszteségei kapcsán 2,2 milliárd euró adókedvezmény vett igénybe a botrány után, ezt részben vagy teljes egészében vissza kell majd fizetnie az államnak. A banknak 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó brókernek a kár 0,02 százalékát kell megtérítenie.

Szinte korlátlanul enyhítette a bíróság Jerome Kerviel, a Société Générale francia nagybank egykori brókerének pénzbüntetését. A munkaadójának 2008 januárját megelőzően végrehajtott, 50 milliárd eurót megmozgató tiltott határidős ügyleteivel összesen 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó kereskedőnek a másodfokú, jogerős ítélet szerint nem a kárt, hanem annak 0,02 százalékát, azaz egymillió eurót kell megtérítenie. Vagy azt sem, ha jól alakulnak a dolgai, hiszen az ex-bróker júniusban már megnyert egy munkaügyi pert jogszerűtlen módon történt kirúgása miatt és még három pere függőben van. Ügyvédje, David Koubbi, szerint a „szociális halálos ítélettel”, amit a 4,9 milliárdos kártérítés jelent, az egymilliós összeg a még menedzselhető kategóriába tartozik. Meglepő módon Jean Veil, a bank ügyvédje is elégedetten nyilatkozott, mivel az egymillió eurót könnyebben megkaphatják majd, mint annak ötvenszeresét. A büntetés mértékét emberközelbe, a közvélemény számára értelmezhető szintre hozta a bíróság – tette hozzá. 

A versailles-i bíróság indoklása szerint kizárt, hogy Kerviel saját szakállára, felettesei tudta nélkül dolgozott volna, s a harmadik legnagyobb francia banknak, a megfelelő belső ellenőrzés hiányának múlhatatlan felelőssége van abban, hogy a balsikerű üzletelés sokmilliárdos veszteségbe fulladt, s a botrány kipattanásakor a pénzpiacokat is megrázta. A bíróság Kerviel büntetőjogi felelősségét az ügyben nem vonta kétségbe. A férfit 2010-ben ítélték el, de három éves börtönbüntetéséből csak öt hónapot kellett leülnie. Sohasem tagadja bűnösségét, azt, hogy hamis ügyletekkel próbálja eltüntetni a veszteségeket, de mindvégig azt állította, hogy főnökei falaztak neki: amíg szép nyereséget termelt a kereskedői jogosultságát nagyságendekkel meghaladó tételek mozgatásával, addig hallgatólagosan engedték ügyködni, de amikor beütött a krach, azonnal kihátráltak mögüle. A bíróság értékelése szerint gyakorlatilag bűnpártolást követtek el a Société Générale illetékesei, amikor hagyták a különben igen tehetségesnek tartott, szegénysorból felemelkedett brókert szabadon tevékenykedni. A belső ellenőrzés és a kockázatkezelés durva hiányosságait a bank is kénytelen volt korábban elismerni, emiatt 4 millióra bírságolta a francia pénzügyi felügyelet – emlékeztet a The New York Times.

Ennél azonban sokkal többe kerülhet a bank számára a pénteken kihirdetett, a bank felelősségét kimondó ítélet. A júniusi munkaügyi per után ugyanis Christian Eckert pénzügyminiszter kilátásba helyezte, hogy mostani ítélettől teszik függővé a bank számára biztosított adókedvezmény sorsát. A Société Générale az őt ért veszteségei kapcsán 2,2 milliárd euró adókedvezmény vett igénybe a botrány után, ezt részben vagy teljes egészében vissza kell majd fizetnie az államnak – a mostani verdikt ugyanis ebbe az irányba mutat.

Maga Kerviel eközben átállt a „világos oldalra”: 2014-ben Párizsból Rómába zarándokolt, hogy tiltakozzon a pénzvilág zsarnoksága ellen, ekkor fogadta őt Ferenc pápa is. Ügyéről könyvet írt, sztoriját az idén Outsider címmel filmre vitték. 

Bank bróker
Kapcsolódó cikkek