Pénz- és tőkepiac

Megéri a NYESZ

A nyolc magyarországi nagybank közül a legkedvezőbb vagyonarányos NYESZ- szám­lavezetési díjat az Erste vonja le, a legalacsonyabb fix díj az OTP-nél van, míg a legolcsóbb tranzakciós költséget a K&H cégcsoportjába tartozó KBC számítja fel

A nyugdíjcélú megtakarítási formák közül egyértelműen a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ-ek) nyújtják a legolcsóbb öngondoskodási lehetőséget, nem kell sem az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős befizetésarányos és rejtett, mögöttes költségeivel, sem a biztosítások tetemes kezdeti költségeivel és szigorú visszavásárlási feltételeivel számolnunk. Ráadásul ha legalább tíz évig nem nyúlunk hozzá, adómentesen forgathatjuk a pénzünket a NYESZ-en, ellentétben egy „sima” értékpapírszámlával, ahol a tőzsdén elért nyereség után 15 százalék szja-t, befektetési alapok esetén pedig összesen 21 százalékos közterhet is ki kell fizetnünk, ezért érdemes ezen a pénzügyi terméken keresztül kereskedünk az értéktőzsdén.

Alapvetően kétféle költséggel találkozhatunk, ha NYESZ-szel tőzsdézünk; tranzakciós költséggel és folyó költséggel. A folyó költséget a legtöbb szolgáltató számlavezetési díj formájában számolja fel, van olyan bank, amely havonta vonja ezt el, és olyan is, amely évente, az átlagos éves eszközállomány alapján számítja fel a költségelemet. Jellemző, hogy minél több pénzt tartunk a számlán, annál kedvezőbb a folyó költség. Nem ritka az is, hogy az intézmény, ahol a pénzünket tartjuk, a számlavezetési költség mellett állománydíjat is számít fel, amelynek pontos mértéke többnyire attól függ, hogy milyen típusú értékpapírt vásárolunk, ahol az állampapírok többnyire kedvezőbb, a részvények viszont nagyobb terhelést jelentenek, befektetési alapok esetén is előfordulhat, hogy az alapkezelő folyó költségei mellett felmerül a befektetési jegyek értékével arányos költség is. A másik költség, amellyel számolnunk kell, a portfólió elemeinek mozgatásával járó tranzakciós költség, amely többnyire a mozgatott vagyonra arányos terhelést jelent, minimumdíjjal meghatározva.

Ha a NYESZ adózási előnyeit szeretnénk a tőzsdén kihasználni, és részvényekkel szeretnénk kereskedni, a legalacsonyabb vagyonarányos költséggel az Ersténél találkozhatunk, mivel ez mindössze 0,01 százalék, a minimum fix díj viszont itt a legmagasabb, havi 350 forint, amin szintén lehet faragni, ha 500 ezer forintos vagyont nem éri el a megtakarításunk, a költség 167 forintra csökken. A legmagasabb költséget az UniCredit kéri el, 1 százalékot, minimum 3000 forintot. A legalacsonyabb tranzakciós költséggel a K&H csoportjába tartozó KBC dolgozik.

Nyugdíj-takarékosság nyesz
Kapcsolódó cikkek