Pénz- és tőkepiac

Stumpf inkább fizet, hogy a helyén maradhasson

Hatvanmillió dolláros „kiváltságdíjat” fizettek a Wells Fargónál. Az óriásbank vezére elnézést kért ugyan, de egyetlen centet sem hajlandó visszatéríteni a felvett prémiumából.

Hatvanmillió dolláros gesztust tett a Wells Fargo igazgatósága az óriásbank elnök-vezérigazgatójának csütörtöki szenátusi bizottsági meghallgatása előtt. Az utóbbi öt évben kétmillió kamu bankszámla megnyitásával az ügyfeleket megkárosító, a dolgozóknak viszont bónusz érő gyakorlat lelepleződése kapcsán John Stumpf eddig mosta a kezeit: elnézést kért ugyan, de egyetlen centet sem volt hajlandó visszatéríteni a felvett prémiumából. A botrány és a közfelháborodás nyomására a bank igazgatósága elfogadta Stumpf felajánlását, miszerint lemond 41 millió dollár értékű, neki szerződés szerint járó részvénypakettjéről és a vizsgálatok lezárultáig nem veszi fel a fizetését.

A csalássorozat operatív végrehajtásáért felelős igazgató, a nyugdíjba vonulását már korábban bejelentő Carrie Tolstedt 19 millió dollárját hagyja veszni, igaz 78 milliónyi megmarad a 27 év szolgálat alatt felhalmozott részvénypakettjéből. A 2016-ra szóló prémiumukat is bent hagyják a bankban. Hasonló mértékű bónuszmegvonásra a 2008-as válság óta nem volt példa.

Stumpf hirtelen pálfordulását a Bloombergnek nyilatkozó szakértők azzal magyarázzák, hogy a 35 éve a Wells Fargót szolgáló bankár két kézzel ragaszkodik a székéhez, noha maradása amiatt is kérdéses, hogy ő felel az intézmény kultúrájáért, s ha tudott a trükközésről akkor azért, ha nem, akkor épp amiatt kellene távoznia. Kirúgása egyébként csaknem 200 millió dollárjába kerülne a banknak, azaz már 41 millióval kevesebbe. A személyi felelősség feltárására a független igazgatósági tagokból és külső jogi szakértőkből álló bizottságot hoztak létre. A bank korábban 5300 dolgozóját rúgta ki a trükközés visszautasítása vagy a kvóták nem teljesítése miatt, s az ügy kapcsán eddig 185 millió dollárt fizetett bírságként.

csalás Stumpf Wells Fargo Bank botrány
Kapcsolódó cikkek