Pénz- és tőkepiac

Megszüntetheti a kormány a letelepedési kötvényt

Még az előtt megszűnhet a letelepedési kötvény, hogy módosítanák az alkotmányt, a kormány megpróbálhatja úgy beállítani a lépést, mint ha nem a Jobbik miatt döntött volna így.

Megszűnik a letelepedési - értesült a hvg.hu. Kivezetéséről akár 2 hét múlva szavazhat is a parlament, talán – elébe menve a Jobbik követelésének – még a migrációellenes alaptörvény-módosítás előtt.

Úgy tudni, Orbán Viktor nem az ellenzék által emlegetett nemzetbiztonsági vagy a párton belüli aggályokban megfogalmazott politikai kockázattal indokolta a lépést, hanem azzal, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlen szükség az addig szerinte egyébként hasznos, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak egyre drágább konstrukcióra.

A portál szerint már eldőlt, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva – 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.

A folyamatot a Jobbik múlt heti ultimátuma miatt kellett felpörgetni, nehogy úgy tűnjön, hogy a kormány beadja a derekát az ellenzéki párt zsarolásának.

letelepedési kötvény
Kapcsolódó cikkek