Lassan itt a december, ez pedig a befektetők körében felelevenítheti a Mikulás-raliként emlegetett jelenséget, ami alatt legtöbben az év végén hagyományosan megfigyelhető részvénypiaci áremelkedéseket értik.

A részvénypiacok szezonálisan erősebb év végi teljesítményére elsőként Yale Hirsch hívta fel a figyelmet még 1972-ben az azóta hírhedtté vált The Stock Trader’s Almanac című kiadványában. A Mikulás-rali kezdetét és végét illetően megoszlanak a vélemények, sokan a karácsony és újév közti időszakot értik csak alatta, míg mások december elejétől a végéig tartják szezonálisan erősebbnek a tőzsdéket.

A múltbeli adatok a Mikulás-rali kapcsán elsőre meggyőzőnek tűnnek: a Dow Jones tőzsdeindex 1896 óta átlagban 1,4 százalékos emelkedést ért el decemberben, szemben a többi hónap átlagos 0,6 százalékos emelkedésével. Többek szerint azonban ez a különbség statisztikai értelemben nem tekinthető szignifikánsnak. Ha például megnézzük a július hónapot, az 1896 óta számított átlag itt magasabb, mint decembernél. Kellő megalapozottságot a Mikulás-ralihoz ebben a tekintetben a legtöbb szakértő a karácsony és újév közti időszakra talált csak.

A Mikulás-rali létezését több tényezővel szokták magyarázni, ezek között leggyakrabban a következők fordulnak elő: a befektetési alapok teljesítménymérésében igen fontos december végi dátum miatt a nagy szereplők inkább tartózkodnak az eladásoktól, nem érdekük a részvényárak letörése, a befektetési alapok már ilyenkor megkezdik feltölteni portfólióikat. További lehetséges szempont az adózási megfontolások, a karácsonykor érkező bónuszok elköltése, a szezonálisan szintén erősebb januári emelkedésre való spekuláció, valamint az alacsonyabb likviditás miatt könnyebben mozgatható piacok.

A Mikulás-rali időpontját illető bizonytalanságok ellenére a jelenség az egyik legerősebb tőkepiaci naptárhatás, a széles körben való ismertség miatt azonban egyre nehezebb kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Ez persze nem meglepő, hiszen ha minden befektető az év végi emelkedésre kezd spekulálni, akkor az tud csak pénzt keresni, aki a lehető legkorábban teszi ezt. Így viszont a Mikulás-rali időben előbbre tolódhat. Ez egyébként érzékelhető is a Dow Jones indexnél: az elmúlt évtizedben már jellemzően a decemberi hónap első felében volt megfigyelhető erősebb teljesítmény.

A múltbeli tapasztalatok alapján tehát a decemberi hónap jellemzően erősnek számít a tőzsdéken. Pusztán erre persze nem feltétlenül érdemes pozíciókat felvenni, részben azért, mert a historikus adatokból mindig veszélyes a jövőre következtetni, másrészt a naptárhatás kezd időben előbbre tolódni.