Tavaly is folytatódott a hitelintézeti fiókhálózat zsugorodása Magyarországon, ezzel sokéves mélypontra esett az értékesítési egységek száma.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év elején összesen 2732 hitelintézeti fiók működött az országban, ez 69-cel kevesebb az egy évvel korábbinál, sőt az előző negyedév óta is eltűnt nagyjából harminc értékesítési hely. Ez persze önmagában már nem jelent óriási mértékű csökkenést, ám az elmúlt három évet nézve már jóval szembeötlőbb a zsugorodás: 2013 végén még 3111 fiókot tartott nyilván a jegybank, ami 380 egységgel – és bő 12 százalékkal – több volt a jelenleginél.

A fiókhálózat zsugorodása a 2008-as pénzügyi válság nyomán indult meg Magyarországon. A lakossági hitelpiac felfutásának idején a nagybankok többsége úgy próbált jobb pozíciókat szerezni, hogy jelentős mértékű hálózatfejlesztésbe kezdett, ám az új fiókok a kereslet későbbi visszaesése miatt nem tudták hozni a várt értékesítési számokat. A költségcsökkentési törekvés következtében így a fiókok száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, több nagybank pedig több ütemben jelentős hálózati leépítéseket hajtott végre.


A hálózat összetétele viszont a zsugorodás ellenére sem változott jelentősen. A nyolc legnagyobb piaci szereplő részesedése változatlanul igen jelentős: közel 1100 fiókjuk révén a súlyuk megközelíti a 40 százalékot. Változatlanul az OTP Banké a domináns szerep – a hitelintézet az MNB fiókkereső alkalmazásának adatai szerint jelenleg 381 értékesítési egységet üzemeltet országszerte –, ezután a K&H, majd az Erste következik 207, illetve 123 fiókkal.

A költségcsökkentési, illetve jövedelmezőségi szempontok mellett a hálózat zsugorodásában nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy fokozatosan csökken a rendszeresen bankfiókba járó ügyfelek száma. Ezt közvetve alátámasztják az MNB pénzforgalmi adatai is: ezek szerint 2016 harmadik negyedévének végén a 10,43 millió itthon vezetett lakossági és vállalkozói számla közel 80 százalékához tartozott internetbanki elérés, miközben öt évvel korábban még 66 százalék volt ez az arány.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a fiókhálózatok zsugorodása ellenére a dolgozók számának csökkenése már megállni látszik a hitelintézeteknél. A 2008-as, közel 44 ezres, átlagos állományi létszám 2014-re fokozatosan 37,8 ezerre esett vissza, ám 2015 és 2016 első kilenc hónapja már enyhe növekedést hozott, így tavaly a harmadik negyedévben már több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél.