Összesen huszonöt új értékesítési pontot nyitott 2016-ban a Magyar Államkincstár (MÁK), így már 81 kincstári állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálat működik országszerte – közölték lapunk érdeklődésére a szervezetnél.

Legutóbb – decemberben – a budapesti XVII. kerületi kormányhivatalban nyitottak meg egy ügyfélszolgálati pontot, így a fővárosban és Pest megyében összesen 15 helyszínen érhetők el a kincstár szolgáltatásai. Az új értékesítési egységek megnyitásával sikerült megvalósítani az új értékesítési pontok létrehozására vonatkozó programot, hiszen – ahogy erről lapunk korábban beszámolt – 2015 végén a tervek hozzávetőlegesen két tucat új ügyfélszolgálat megnyitásáról és nyolcvan egységből álló hálózat létrehozásáról szóltak: a cél pedig a jelentős hálózatbővítéssel az volt, hogy a kincstár még könnyebben elérhetővé váljon meglévő és leendő ügyfeleinek.


A MÁK lapunknak adott tájékoztatása szerint a teljes hálózaton belül összesen 21 helyszínen biztosított a készpénzes ügyintézés lehetősége, a többi helyszínen készpénzmentes kiszolgálás mellett banki átutalással, illetve forint- és euróalapú POS-terminálokon keresztüli bankkártyás fizetéssel egyenlíthető ki az állampapír-vásárlás ellenértéke. Tavaly több mint 30 ezer új – egyenleggel rendelkező – ügyfél nyitott a kincstárban számlát, miközben az elmúlt évinél 11 százalékkal több, közel 9 ezer WebKincstár-szerződést kötöttek. Utóbbiakkal már megközelíti a 87 ezret a kincstár webes felületét használó ügyfelek száma. Decemberben egyébként bővítették a MobilKincstár szolgáltatást is: egy új alkalmazást indítottak JátéKincstár néven, amely a pénzügyi és megtakarítási ismeretek bővítését segíti elő.

A lakossági állampapír-megtakarítások ösztönzése évek óta ismert törekvése a kormányzatnak, és már látszanak az eredmények is. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 novemberében összesen 4033,6 milliárd forintot tartottak állampapírokban a háztartások, ez 32,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Eközben a lakosság értékpapír-állománya nem egészen 9 százalékkal bővült, így az állampapírok részesedése tovább növekedett a portfólióban: már meghaladta a 48 százalékot, szemben a 2015 végi 40,7 százalékkal. Az állampapírok részesedése folyamatosan növekszik az összes pénzügyi megtakarításon belül is: 2016 szeptemberének végén meghaladta a 9 százalékot, szemben az egy évvel korábbi 7,25 százalékkal.