Pénz- és tőkepiac

Traktorgyártóba és vegyipari cégbe fektetne az Equilor

Az amerikai részvénypiac 3-6 százalékos emelkedését hozhatja a Trumponomics, vagyis Donald Trump frissen beiktatott amerikai elnök gazdaságpolitikája – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője a brókercég sajtótájékoztatóján. Az új elnök csökkenteni kívánja a társasági adót, ami kedvez a magas effektív adókulcsú cégeknek. Különösen a tartós fogyasztási cikkeket gyártók, a technológiai cégek és a pénzügyi szolgáltatók nyerhetnek a változásokkal.

Európában az alapanyaggyártók helyett a vegyiparban bízik az Equilor. Az autóiparba beszállító, műanyagot előállító vállalatok részvényei jól teljesíthetnek a jövőben, a Convesto és a BASF ígéretesnek tűnik. Emellett az Infineon félvezetőgyártó és a Henkel is jó lehet. Az amerikai cégek közül a traktorokat gyártó Deer & Co és a Caterpillar, a Visa kártyatársaság, a Charles Schwab és a Prudential Financials pénzügyi szolgáltatók papírjaiba érdemes befektetni.

A magyarországi részvénypiacon a nagypapírok közül a Magyar Telekom és a Richter részvényeit vételre ajánlja a brókercég. A Magyar Telekom néhány hete jelentette be montenegrói leányának eladását, emiatt magasabb osztalékot fizethet majd. A célára 537 forint jelenleg az Equilornál. A Richternél erős eredményt várnak 2016-ra. Folyamatosan érkeznek a gyógyszergyárral kapcsolatos pozitív hírek, a pszichés betegségek kezelésére szolgáló cariprazine kilátásai kedvezőek, az Esmya nőgyógyászati készítményt pedig Amerikában is elkezdhetik értékesíteni. Az Equilor emiatt a Richter célárát 6530 forintra teszi.

Tartás az ajánlás az OTP-re és a Molra. Az OTP-nél kedvező hír, hogy a sajáttőke-arányos nyereség magas, a nem teljesítő hitelek aránya pedig folyamatosan csökken. Az idén felfuthat a lakossági hitelezés, ami újabb lökést adhat a részvénynek. A célár viszont elmarad a jelenlegi árfolyamtól, csupán 7782 forint. A Mol célára sem éri el a jelenlegi tőzsdei kurzust, 20 370 forint csupán. Az olajipari céggel kapcsolatos legfontosabb esemény a közeljövőben az INA-per lezárása lehet.

INA traktorgyártás vegyipar Equilor
Kapcsolódó cikkek