Pénz- és tőkepiac

A jó hozamhoz kockáztatni kell

A kockázatos eszközöktől tart, a hozamról viszont nem szívesen mond le a lakosság – mondják a CIB Alapkezelő szakértői.

Az idén  nagy dilemma előtt állnak a kisbefektetők, hiszen az 2-3 százalék közé emelkedhet az év végére. Ebben a környezetben pedig már a most népszerű lakossági állampapírok – az egyéves Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy – sem termelnek reálhozamot.

A CIB Alapkezelőnél úgy látják, a kötvénypiac lehet az idei év egyik vesztese, hiszen az Egyesült Államokban monetáris szigorítás következik, ami hozamemelkedést hoz. A részvénypiacon ezzel szemben nyerni lehet majd, az amerikai, az európai és a japán tőzsdék emelkedhetnek, emellett a nyersanyagpiac kilátásai is kedvezőek, a dollár pedig valószínűleg erősödni fog.

Ebben a helyzetben a jövő a vegyes alapoké lehet – mondja Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A befektetési alapoknak egyébként tavaly nem volt jó évük. A háztartások pénzügyi megtakarításai gyarapodtak az év folyamán, az alapok azonban ebből nem vették ki a részüket, így az arányuk a megtakarításokon belül 10 százalék alá süllyedt. Tavaly év végén a teljes hazai befektetési alappiac 5804 milliárd forintos volt, ebből 411 milliárd forintot kezeltek a CIB Alapkezelőnél. A társaság piaci részesedése 2012-ben még alig haladta meg az 5 százalékot, most már 7 százalék fölött van.

Az alapokban tartott is alaposan átrendeződött az elmúlt években. A likviditási és pénzpiaci alapok aránya csökkent, az ingatlan, a kötvény- és az abszolút hozamú alapok viszont előretörtek. A CIB Alapkezelőnél a likviditási alapok aránya tavaly év végén már csupán 48,37 százalékos volt, tavaly a vegyes és a részlegesen tőkevédett származtatott alapok nőttek nagyot, előbbiek aránya 12,8, utóbbiaké 10 százalékosra nőtt. Árfolyamvédett alapokból tavaly 22,6 milliárd forint értékben jegyeztek a CIB-nél, a 95 százalékos tőkevédettséget garantáló konstrukciókba körülbelül 7-7 milliárd forintnyi friss pénz került, egy 90 százalékos tőkevédettséget ígérő alapba pedig 1,7 milliárd forint áramlott.

hozam infláció befektetés cib alapkezelő
Kapcsolódó cikkek