Pénz- és tőkepiac

Milliós eltérések a lakáshiteleknél

A növekvő választék mellett jelentős árkülönbségek is látszanak az egyes bankok lakáshitel-ajánlatainál.

A BankRáció.hu felmérése szerint jelenleg éppen csaknem százszázalékos különbség van a legolcsóbb és a legdrágább, 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek kamata között. A hitelkalkulátorokban legtöbbször 10 millió forintos hitelre keresnek rá, egy ekkora összegű, húszéves futamidejű lakáshitel teljes díja a legkedvezőbb konstrukciók mellett 3,5 millió forint, a legdrágábbaké azonban ennek több mint a duplája, 7 millió forint a tőketartozáson felül, ha nem változnak a kamatfeltételek – tette hozzá Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Mint mondta, sajnos a teljes hiteldíjmutató (THM) önmagában nem mondja el, hogy melyik drága, és hogy egyetlen százaléknyi különbség mennyit eredményez a végszámlában forintosítva.

A cafeteriában adható adómentes lakáshitel-támogatást se felejtsük ki, ez a konstrukció több tízezer lakáshitelesnek segíthet!

"A drága, illetve drágább hitel nem minden esetben választás kérdése, ugyanis lehet az ügyfélnek olyan jövedelme, amelyet csak néhány helyen preferálnak, vagy olyan ingatlant kíván megvásárolni, amelyet kevesen fogadnak el fedezetnek" – hangsúlyozta lapunknak Fülöp Krisztián, a Duna House Hitel Centrum Kft. vezetője, kérdésünkre rámutatva, hogy ez önmagában is jelenthet felárat.

A különbség tehát nem minden esetben csak bank és bank között van, a szélső értékű kamatok akár egy pénzintézeten belül is elérhetők. A kedvező feltételek ráadásul bizonyos jövedelmi szinthez, illetve finanszírozási arányhoz (hitel-önerő), esetleg keresztértékesített termékekhez vannak kötve. Előfordul, hogy a hitelfelvevő nem tudja vagy egyszerűen nem akarja teljesíteni az előírt feltételeket, és inkább választja a magasabb kamatot.

„A különbségeket ezért nemcsak a bankválasztás eredményezi, hanem maga az ügyfélprofil. Azonos profilú ügyfeleket összehasonlítva kevésbé látszanak az árazási különbségek” – ecsetelte az árnyalatokat a Duna House szakembere, aki azt tapasztalja, hogy határozottan több a tájékozott hitelfelvevő. Nőtt az átlagos hitelösszeg is, a Hitel Centrum adatai szerint 2015-ben 7 milliót, 2016-ban 8 millió forintot, vagyis 14 százalékkal több pénzt voltak kénytelenek igényelni a vásárlók, miután a lakáspiacon tovább emelkedtek az árak.

Gergely Péter szerint a következő egy-két évben piacra kerülő új építésű lakások fokozzák a lakáshitelezési piacon a versenyt, aminek következtében mérséklődhet a fix törlesztőrészletű hitelek ára, azoké, amelyeket a kiszámíthatóságra törekvő magyar vásárlók még akkor is előnyben részesítenek más konstrukciókkal szemben, ha tudják, hogy drágábbak.

kamatok lakáshitelek devizahitelek
Kapcsolódó cikkek