Pénz- és tőkepiac

Ajánlatot tett a Konzum az Opimus részvényeire

A Konzum PE Magántőkealap kötelező vételi ajánlatot tett az Opimus Group Nyrt. részvényeire – jelentette be tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján a társaság. A lépésre azért volt szükség, mert az Opimus összehangoltan eljáró nagytulajdonosainak - Konzum PE, a Konzum Management, Mészáros Lőrinc, Status Capital, Wamsler SE és a Csabatáj Zrt. -  közvetlen befolyása összesen 78,82 százalék.

A vételi ár részvényenként 45,38 forint, ami 16 százalékkal alacsonyabb a csütörtöki, felfüggesztés előtti piaci árazástól, ám a tőkepiaci törvény szerint a 180 napos, 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár, a 180 napon belül a céltársaság részvényeire kötött átruházási szerződés legmagasabb ára és az egy részvényre jutó saját tőke értéke közül a legmagasabbat kell elérnie a felkínált árnak. Az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára 45,37 forint volt.

A kisrészvényeseknek nem kötelező elfogadni az ajánlatot, nyilatkozhatnak arról is, hogy megtartják részvényeiket. A nagytulajdonosoknak nem céljuk kiszorítani a kisbefektetőket, ahogy a Kozumra tett nyilvános vételi ajánlatkor, jelen közleményben is hangsúlyozzák: amennyiben a 90 százalékot elérő vagy azt meghaladó befolyást szereznek az Opimusban, akkor sem gyakorolják a vételi jogot azokra a részvényekre, amelyek nem kerültek a birtokukba. A konzum PE az MKB Bankot bízta meg a tranzakció lebonyolításával.

Az Opimus leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.

Opimus Group
Kapcsolódó cikkek