Pénz- és tőkepiac

Az idei évet is túlélik a nyugdíjkasszák

Úgy tűnik, az idei évet is túlélik a magánnyugdíjpénztárak. Két kasszánál már megvan egész évre a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, amelynek hiányában kényszerű végelszámolással néznének szembe az intézmények.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár még 2016 végén elkezdte gyűjteni az idei évre vonatkozó tagdíjakat. Egy évvel korábban is így tettek, és 2015 végére már meghaladta a tagdíjfizető tagok aránya a 80 százalékot. Az idén is több mint 80 százalék már az aktív tagok aránya.

A legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár, a Horizont tagjai is fellélegezhetnek. A pénztár honlapján lévő számláló már 71 százalékon áll. Nekik áprilistól kell teljesíteniük a törvényben megszabott limitet. Az MKB és a Szövetség magánnyugdíjpénztáraknál a tagok egy része havonta fizet, de eddig ők is jól állnak. A MKB-nál januárban 72, februárban 73 százalékos volt a befizetők aránya, a Szövetség pedig Facebook-oldalán közölte még a múlt héten, hogy már márciusra teljesítették a szintet.

A tagdíj egyébként nem különösebben magas egyik intézménynél sem. Az MKB kéri a legtöbbet, havi ezer forintot, a Szövetségnél már csak 400 forint a havidíj, a Budapestnél és a Horizontnál pedig csupán 200. A pénztárak ebből elvonhatnak 2,5 százalékot a működésük finanszírozására, ez azonban nyilván nem elég a fennmaradásukhoz. Épp ezért mind a négy pénztár adományt is kér a tagságtól, amelynek összege a Szövetségnél a legalacsonyabb, évi ötezer forint, a legtöbbet pedig az MKB kéri, 12 ezer forintot évente. A Budapestnél a többség egyébként nem sajnálta a hatezer forintos adományt a pénztártól, és a Horizont tagjainak 56 százaléka is befizette már a 9600 forintos működési támogatást.

[caption id="" align="alignleft" width="1280"]Fotó: Pixabay.com Fotó: Pixabay.com[/caption]A minimális tagdíj ellenére is szépen nő a megmaradt, nem egészen 58 ezer pénztártag vagyona. A jegybank adatai szerint ugyanis a vagyonkezelők 19,6 milliárd forintnyi hozamot halmoztak fel a portfóliókon, így az év végén már 235,5 milliárd forint volt a tagok számláin. A legmagasabb hozamot tavaly a növekedési portfóliók érték el, a Budapesté például 10,9, a Horizonté pedig 10,19 százalékosat. Ezek a portfóliók egyébként a legnagyobbak, csaknem 153 milliárd forint van a növekedési alapokban.

A kiegyensúlyozott alapok, amelyekben több mint 64 milliárd forintot kezelnek, 7,12–8,52 százalék között hoztak. Az alig 17 milliárd forintot kezelő klasszikus alapok 1,03–4,27 százalékot emelkedtek. Az elmúlt 15 évben egyébként egy – a Szövetség klasszikus portfóliója – kivételével minden nyugdíjalap stabil reálhozamot termelt.

befizetés hozam tagdíj magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek