Pénz- és tőkepiac

Beérhet a vízrészvény

Egyre többen mondogatják manapság, hogy nemsokára a víz lesz az egyik legfontosabb árupiaci termék a börzéken. Ezen a területen a FuturAqua úttörőnek számít

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a T kategóriát, pedig a BÉT minipapírjai is rejtegethetnek értékes kincseket. Itt van mindjárt a FuturAqua, melynek leánycége, az Olup Aqua Ásványvíztermelő Kft. törzskönyvezett ásványvízkutakkal rendelkezik. Márpedig az ivóvíz mostanság a legmerészebb spekulációk tárgya. Talán a nem is túl távoli jövőben úgy olvassuk majd a víztőzsde híreit, ahogy manapság az olajárakat követjük.

Nem lehet véletlen, hogy amikor felébredt Csipkerózsika-álmából a Konzum és az Opimus, s a befektetők hirtelen minden kis papírt venni akartak, amelyben csak fantáziát láttak, elsők közt találták meg a FuturAqua-részvényt. Azóta megszokott a milliós napi forgalom, míg tavaly napokig egyetlen kötés sem született.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Sokan számítanak arra, hogy a jövőben felértékelődik az ivóvíz Fotó: VG Sokan számítanak arra, hogy a jövőben felértékelődik az ivóvíz Fotó: VG[/caption]Kezdettől célja a társaságnak egy víztőzsdeplatform kialakítása, ahol a víz mint nyersanyag származtatott termékeivel lehet kereskedni – mondta a Világgazdaságnak dr. Fodor István, a FuturAqua elnöke. Hozzátéve: ennek a technikai alapjait előkészítették, de a keresletnek el kell érnie egy kritikus tömeget ahhoz, hogy a próbaüzemen túlléphessenek, és valóban élő árjegyzés alakuljon ki. Ehhez kapcsolódik a helyi pénzekhez, például a soproni kékfrankoshoz hasonló watercoin „vízérme”. Ennek bevezetését leánycégük, az Ecopay készíti elő, jelenleg a hálózatépítés és az elfogadóhelyek telepítése folyik. A watercoin bevezetésének az országos lefedettség elérése után van létjogosultsága, míg a forgatható és átruházható vízkvótautalványhoz már most is hozzájuthatnak a részvényesek. Tavaly kisbefektetők éltek a lehetőséggel, hogy 1 forint/liter önköltségi áron jussanak jó minőségű ásványvízhez, amely másfél literes palackokban leszállítva, a csomagolással együtt praktikusan 28 forintos literenkénti árat jelentett a számukra.

A papír március 7-i, 43 forintos lokális csúcspontja mögé mégsem vizes hír illeszkedik. Ekkor látott napvilágot, hogy Kína és Új-Zéland után az Amerikai Egyesült Államokban is szabadalmi oltalmat kapott a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. új technológiája, amely a csökkentett deutériumtartalmú víz hatékonyabb és olcsóbb előállítását teszi lehetővé.

Emlékezhetünk, hogy a FuturAqua tavaly ősszel kötött megállapodást a HYD Pharma céggel, hogy finanszírozzák a csökkentett deutériumtartalmú víz humán klinikai vizsgálati költségeit, s amennyiben eredményesek lesznek a vizsgálatok, közösen értékesítik az eredményeket. Mint azt dr. Fodor István elmondta: a félmilliárdos projekt indulásához szükséges összeget, 80 millió forintot a Futur­Aqua két nagy tulajdonosa biztosította közvetlenül a HYD részére. A további költségek fedezeteként szóba került a tőkeemelés és a részvénykibocsátás lehetősége, ám erről még nem született döntés.

Akárhonnan nézzük, a Futur­Aqua egyelőre a befektetői bizalmat építi, hiszen nyereséget elvétve sem találunk a riportokban. A társaság elnöke úgy véli: amennyiben az általuk indított projektek árbevétele a tervek szerint alakul, két éven belül nyereséges lehet a FuturAqua. Bár szerinte a befektetőik hosszú távon gondolkodnak, és a részvényesek közül sokan arra számítanak, hogy a jövőben felértékelődik az ivóvíz. Mondhatni, a gyerekeiknek veszik a részvényt. A kategóriában meglepően kifeszített chart is alátámasztja ezt a nézetet. Technikai kapaszkodókat tehát hiába is keresnénk. Főként, mivel az 5 forintos névértékkel nagyon kilóg a sorból a papír. Talán egy összevonás segítene abban, hogy a felszaporodó osztásközök révén a piac a mostaninál cizelláltabban képezze le a társaság jövőjébe vetett hitét.

HYD Pharma Futuraqua vízrészvény víz Olup Aqua Ásványvíztermelő Kft.
Kapcsolódó cikkek