Pénz- és tőkepiac

Több mint 31 milliárdos kártérítést fizet a Wells Fargo

Óriási összegű, 110 millió dolláros, azaz 31,5 milliárdos kártérítésben egyezett meg Wells Fargo a fantomszámlák ügyében.

110 millió dolláros, azaz napi árfolyamon számolva 31,5 milliárd forintos kártérítést fizet a Wells Fargo a fantomszámlák károsultjainak. Az amerikai óriásbank elleni csoportos pert indító károsultakkal végül peren kívüli egyezséggel állapodott meg a bank.

Nem ez az egyetlen költsége a Wells Fargo-nak, korábban az amerikai hatóság már rekordösszegű, 185 millió dolláros bírságot szabott ki a pénzintézetre az ügy miatt.

Mint azt korábban megírtuk, a Wells Fargo olyan ösztönzési rendszert vezetett be, amely azokat az alkalmazottakat jutalmazta, akik minél több számlát nyitottak. 2011 és 2016 márciusa között, a lebukásig 5300 alkalmazottjuktól váltak meg, elsősorban gyengébb teljesítménymutatóik alapján.

Ezzel viszont éppen arra motiválták a dolgozóikat, hogy a munkahelyük megőrzése és bónuszuk növelése érdekében tiltott útra tévedjenek, sorra nyissák a kamu bankszámlákat meglévő ügyfeleik nevére, azon forgalmat generáljanak, s bezsebeljék az ezek után járó pluszpénzeket.

A botrány óta a bank vezetése komoly vezéráldozatokat hozott, de valószínűleg ez kevés lesz, miután az első csoportos keresetet ugyanis már beadták a megkárosított ügyfelek Utah államban. Csalással, a magánszféra megsértésével, hanyag kezeléssel, szerződésszegéssel vádolják a bankot, kérik a tévesen felszámított díjak, az "érzelmi megrázkódtatással" járó károk és a jogi költségek megtérítését.

Az ügy végül a szaporodó fogyasztóvédelmi panaszok miatt robbant ki, sokan ugyanis amiatt panaszkodtak, hogy hitelképességi besorolásuk romlott, „köszönhetően” a meghatalmazásuk nélkül nevükre írt kamu hitelkártyáknak.

fantomszámlák Wells Fargo Számlabotrány kártérítés
Kapcsolódó cikkek